Skrevet af: Henriette Kahlert
26. juni 2023

Episode 31: Karriere inden for Amazon

Klik og lyt nu:

Karriere inden for Amazon

Har du en drøm om at gøre karriere inden for Amazon?

Lyt med her når Jens, Head of Amazon, giver dig hans tips til at komme i gang.

 

Læs hele episoden her

 


Jens (J):
Velkommen til episode 31 af WeMarkets podcast.

Jeg hedder Jens og jeg er Head of Amazon. Og jeg har altid drømt om at få lov til at lave en intro til en podcast. Så Thomas, nu kan du tage over.

Thomas (T): Ja, og så må lytterne vurdere, hvis stemme, som er mest sprød.

Men tillykke med det Jens, så kan du skrive det på LinkedIn. Nå, du fik ikke sagt emnet vel?

J: Nej, det gjorde jeg faktisk ikke.

T: Det her er episode 31, og det handler om at gøre karriere inden for Amazon, altså arbejde med Amazon.

Og i den forbindelse, der er en lille disclaimer, fordi jeg tror, vi søger 4-5 forskellige stillinger inden for Amazon lige nu. Så søg gerne dem, hvis du har lyst til det. Men ellers så skal vi tale lidt om, hvordan man kommer til at arbejde med Amazon, hvis man synes, det kunne være fedt. Og så tænker jeg, hvem ved mere om det end du, Jens? Du har ansat de folk, vi har siddende.

Hvad er en markedsplads og hvilke findes der?

T: Så lad os prøve at høre, hvad ser du ude i markedet? Hvilke muligheder er der?

J: Jamen, først og fremmest så har vi jo været enormt privilegerede her ved WeMarket og fundet nogle, der havde erfaring med Amazon. Vi sidder jo 8 mand nu, og lad det være sagt med det samme, det er ikke nemt at finde nogle, der har masser af erfaring i at arbejde med Amazon i Danmark.

Jeg har selv arbejdet med det i 7-8 år efterhånden, og min indgang til det, det var at have arbejdet med digital markedsføring og online salg før. Og så synes jeg bare, markedspladser var sindssygt spændende.

T: Ja, markedspladser, altså hvad er det lige det er? Bare helt kort?

J: Jamen kort, markedspladser er platforme, hvor virksomheder kan sætte deres varer til salg. Så det kan være Zalando, Amazon, Bol, eBay osv.  Det er jo en generelt betegnelse for markedspladser. Og der er Amazon jo bare, synes jeg den fedeste, mest interessant, og det er også den største.

T: Ja, så PriceRunner fx er det en markedsplads? Altså varen er der jo ikke, det er jo ikke en ægte markedsplads.

J: Nej, det er det ikke.

T: Det er mere en prisportal, kan man sige.

J: Ja, lige præcis. Markedsplads, der skal du kunne købe varer.

Amazon – den dominerende markedsplads

T: Ja, og hvad er mest populært for danske virksomheder? Er det Alibaba, Amazon, Zalando?

J: Jeg tror, det er Amazon og Zalando. Uden at kende tallene selvfølgelig. Vi har jo rigtig mange fashion-virksomheder i Danmark. Og Zalando er jo dét, kan man sige. Men der er rigtig mange danske virksomheder på Amazon.

T: Ja, og Zalando har jo også nogle interessante modeller, som kan være lukrative for nogen.

Godt. Men hvordan kommer man så til at arbejde med markedspladser, eller specifikt Amazon, som er den største, den sjoveste, den fedeste, synes vi.

J: Lige præcis.

3 indgange til at arbejde med Amazon

T: Hvilke muligheder er det?

J: Jamen, altså jeg vil sådan dele det op i tre forskellige måder, man kan komme ind på det på. Den ene, det er, at hvis du har siddet og arbejdet med Google Ads i forvejen og synes, det er spændende. Den del er der jo også på Amazon.

Så er der SEO. Så hvis du er vant til at sidde og optimere hjemmesider og se de resultater, der bliver skabt. Det findes også på Amazon. Bare i langt højere grad. Det, du laver nu, det har en effekt om to timer. Og det kan være, at du går fra at sælge 100 til at sælge 1000.

T: Det har vi nogle vanvittige eksempler på. Nu har jeg arbejdet en del med SEO, hvor tid er en faktor og alle mulige forskellige variabler. Men hvor I nogle gange kommer ind og siger ”Shit, nu har vi ændret ved det her og der er ikke mere lager”.

J: Lige præcis.

 

Karriere- og udviklingsmuligheder inden for Amazon-markedsføring

Og så kan man komme med den approach, hvor man har en bred og generel erfaring med online markedsføring eller online salg, hvor du har måske siddet i en e-commerce stilling og hvor du har en masse forretningsforståelse.

Nede ved os, der har vi dem, som hedder marketplace managers. Det er dem, som sidder og har projektlederansvaret hos kunden, altså sidder og udvikler kunden på et strategisk niveau. Det vil sige, at de skal have en kommerciel forståelse. De skal vide, hvordan det er, vi rykker en kunde på Amazon, hvad er det for nogle markeder, der er interessante for den her kunde.

Så har vi dem der sidder og arbejder med SEO, som jeg nævnte lige før. Folk, som sidder og optimerer på produkterne og det samme er tilfældet med Ads. Vi har nogen der sidder sådan silo-orienteret og kun arbejder med Amazon Ads eller kun arbejder med SEO. Men vi vil faktisk allerhelst have nogle, der har lyst til at sidde og arbejde med det hele – altså både SEO og Ads. Fordi det er det, som er enormt spændende på Amazon. Det, du laver i din SEO-optimering, har kæmpe effekt på din Ads-performance og omvendt. Vi har jo kampagner, hvor det eneste mål er at købe sig til gode organiske placeringer på den lange bane.

Så, hvis man har lyst til at arbejde med noget, hvor det er meget forretningsdrevet og det ikke er så silo-orienteret, så synes jeg Amazon er sindssygt interessant. Og der er jo en kæmpe udvikling.

 

Stigende efterspørgsel på Amazon-specialister

T: Og man kan arbejde på bureau, som vi gør, men man kan jo også arbejde…  Vi har masser af kunder, som har ansatte, der sidder og arbejder fuldtid med Amazon og måske ikke er lige så specialiseret.

Men kan man arbejde hos Amazon?

J: Ja det kan man da også. Altså lige nu ved jeg at de har lige ansat to danskere, som sidder i Stockholm. Så det kan man også.

T: Ja, så intet dansk kontor endnu?

J: Intet dansk kontor endnu, nej.

T: Danmark er et lille land, men orienteret mod eksport. Det er det vi lever af og har held med. Så der må komme mange af de her stillinger. Altså hvis man har lyst til at arbejde med marketplace og Amazon.

J: Jamen altså man kan jo sige marketplace, det vokser og vokser bare. Og jeg synes jo som dansk virksomhed, hvor man har man interesse i at komme i gang med noget eksport. Der er Amazon bare en supergod mulighed for det. Så vi ser jo, at der kommer mere og mere efterspørgsel efter nogle, der kan arbejde med Amazon.

Altså vi søger, men der er også mange andre, der søger.  Altså havde jeg været 25 år, det er jeg jo næsten. Men havde jeg været 25 og gerne ville arbejde med online salg og virkelig finde noget, hvor jeg kunne dygtiggøre mig og hvor der måske ikke var så mange andre, der kunne være lige så dygtige. Så ville jeg klart vælge Amazon, fordi der kommer til at blive markant brug for det.

Amazon: Datadrevet og talorienteret

T: Man kan sige, det er i hvert fald også for mig at se, som ikke arbejder med Amazon, men nogle af de andre platforme, der er Amazon i endnu højere grad datadrevet. Der er meget færre eksterne variabler. Altså det er meget mere talorienteret, omsætningshastigheder og lager.

Det er meget mere core business vil jeg sige, hvis man elsker at arbejde med afsætning.

J: Ja lige præcis.

T: Og knap så meget branding og storytelling. Jeg ved godt du siger, det er vigtigt på listings, men forstår du, hvad jeg mener?

J: Ja.

T: Man skal godt kunne lide Excel og man skal kunne lide real-time optimeringer.

 

Ledige stillinger inden for Amazon hos WeMarket

Det er jo ganske specielt faktisk. Måske jeg skulle søge. Hvad søger vi nu? Vi søger fire stillinger?

J: Ja, lige nu søger vi en kommerciel direktør til Amazon. Vi søger en marketplace manager. Så søger vi specialister, der kan arbejde med SEO og Amazon Ads. Og så søger vi også trainees, det vil sige at man kommer helt frisk fra en gymnasial uddannelse eller en af de andre fine. [Se dem her]

T: Eller folkeskolen.

J: Ja, eller folkeskolen for eksempel. Hvis man synes, det kunne være sindssygt interessant at arbejde med, så vil vi gerne have trainees ind, hvor vi kan gøre dem dygtige til at arbejde med Amazon.

T: Ja og lære alt fra A til Z.

J: Ja, lige præcis.

T: Der er i hvert fald gang i vores Amazon-afdeling, må man sige. Og hvis man vil have en karriere inden for Amazon, og man lytter med til den her podcast og har lyst til at arbejde i verdens navle, Ikast, så synes jeg, man skal sende en ansøgning til os.

Jens, hvis man har spørgsmål, så kan man skrive til dig på jv@wemarket.dk. Og ellers så vil jeg bare sige tak, fordi du lyttede med. Hvis du vil have en e-mail, når vi har et nyt afsnit ud af podcasten, så gå ind på wemarket.dk/podcast og tilmeld dig. Ha’ en rigtig god dag.