Tilbage
E-commerce

Derfor skal du investere i SEO

Grunde til, hvorfor du bør investere i SEO, og hvordan det kan forbedre din synlighed, tiltrække mere organisk trafik og øge din forretning på lang sigt.

18 jan 20254 min. læsetidIeva TreilihaIeva Treiliha

Virksomhedsejere kan godt være skeptiske over for søgemaskineoptimering (SEO), når marketingbudgettet skal fordeles.

De spørger: “Er SEO overhovedet det værd?” – og jeg kan godt forstå, hvorfor dette spørgsmål bliver stillet.

SEO er et tillidsprodukt. SEO tager tid. SEO er en langtidsinvestering. Tidslinjen for hvornår man kan se resultater af sin investering i SEO er forholdsvis lang, og derfor kan det være svært for virksomhedsejere at se værdien af investering i SEO.

Jeg bliver ofte stillet spørgsmål, om SEO er det værd? Spørgsmålet, om investering i SEO er noget man bør bruge en stor del af sin marketingbudget på, rummer mange forskellige facetter. Men det er noget, som jeg vil forsøge at besvare på bedste vis i de kommende afsnit. Hæng i – og se om SEO er en investering, som din virksomhed skal have på tegnebrættet i nærmest fremtid.

SEO sammenlignet med betalt annoncering

I modsætning til betalt annoncering er det ikke lige så nemt at illustrere de resultater, som man har skabt med SEO, og det er endnu mere kompliceret at illustrere de resultater, man kan forvente efter et givent stykke tid. På SEO er der ikke konkrete dashboards, som sammenligner det daglige forbrug med salgsindtægter fra konverteringer. Derfor kan det nogle gange være nemt simpelthen at konkludere, at investering i SEO er for dyrt.

Først og fremmest så er det vigtigt at forstå, hvorledes en ”SEO-investering” ser ud fra A til Z. En investering på 20.000 kr. om måneden i SEO ses typisk som en investering i et SEO-bureau eller hos en SEO-konsulent. Men det er meget mere end dette. I SEO arbejder man med alle dele af din hjemmeside for at den fremstår bedre for søgemaskinerne og selvfølgelig også dine kunder.

Det indebærer arbejde med landingssider og content, strukturering af indholdet, forbedring af hjemmesidens tekniske performance og meget mere. Resultaterne på SEO er nemlig afhængige af de produkter eller ydelser, du tilbyder, hvad du vil findes på og hvorhenne i verden, hvordan din hjemmeside ser ud, hvor brugervenlig og hurtig din side er, hvor meget indhold du har og en lang række andre faktorer.

SEO er således afhængig af mange forskellige ressourcer og outputs.

Du kan derfor ikke sammenligne SEO-investeringer med betalt annoncering. Og af den grund kan det altså være vanskeligt at måle ROI (Return On Investment) ud fra SEO – det kræver nemlig, at man ser det fulde billede. Når man taler om SEO, så ser tidslinjen for investering og afkast markant anderledes ud end ved betalt annoncering.

Det skal ikke forstås på den måde, at SEO er en dårlig investering – tværtimod. Det er dog vigtigt at indse, hvor meget arbejde der faktisk indgår i SEO. SEO er dyrt, men det er dyrt, fordi SEO inkluderer mange forskellige opgaver, som i synergi med hinanden er med til at skabe langvarige resultater.

SEO er dyrt – men det er samtidig medvirkende til at generere en masse indtægter.

Hvordan lykkes man med betalt annoncering? Helt simpelt forklaret – jo mere man investerer i betalte kanaler, jo nemmere det er at skabe resultater. Jo mere man er villig til at betale pr. klik på konkurrenceprægede søgeord, jo mere synlig kommer man til at være. Dette er ikke for at underkende det store arbejde, der også indgår i annoncer på Google Ads eller betalt annoncering på de sociale medier. Arbejdet med betalt annoncering inkluderer naturligvis også analysearbejde, oprettelse af annoncer, administration af annoncer, budjustering, udarbejdelse af kreativer, produktfeeds og meget, meget mere. Men på SEO vil man højst sandsynligt ikke blive meget hurtigere synlig, blot fordi man investerer flere penge i det.

Men hvordan lykkes man så med SEO? Der skal gang i endnu flere forskellige processer og ressourcer, hvis man skal lykkes med SEO. Dette gælder både internt og eksternt. For bedre at kunne forstå de reelle omkostninger relateret til investering i SEO, er det vigtigt at forstå, hvad det kræver, for at man kan lykkes og skabe resultater med SEO.

Insourcing og outsourcing af SEO

Én af grundene til at virksomheder nedprioriterer SEO er typisk fordi, de tror, at de ikke har de nødvendige interne ressourcer til at håndtere arbejdet med SEO. Det er ikke nødvendigvis et bevidst valg, at virksomheder nedprioriterer SEO, men det er ofte et bevidst valg at prioritere andre opgaver og discipliner.

Betalt annoncering bliver ofte outsourced og varetaget eksternt, hvorimod mange virksomheder vil insource SEO. Mange større virksomheder kan ofte retfærdiggøre at have et dedikeret produktteam til SEO-arbejde, men det kan de fleste små og mellemstore virksomheder ikke. Derfor kan outsourcing af SEO arbejde være den rette beslutning for mange.

Outsourcing af SEO-arbejde har sine fordele. Du har flere interne ressourcer til at varetage andre opgaver. Du sparer ressourcer relateret til ansættelse og uddannelse af en intern SEO-specialist. Og via outsourcing af SEO-arbejdet, får du adgang til dedikerede specialistteams, som har ekspertviden og erfaring i arbejde med mange forskellige typer af kunder og dermed er i stand til at takle en bred vifte af forskellige udfordringer, som kan opstå i arbejdet med SEO.

Insourcing af SEO har selvfølgelig også sine fordele. Man bliver fx ikke begrænset af et fast antal timer dedikeret til SEO hver måned. Det betyder også, at du kan komme i mål med dine content plans og din on-page optimering af hjemmesiden meget hurtigere. Internt ansatte SEO specialister vil typisk også have et bedre forståelse af dine produkter og din forretning.

Mange små og mellemstore virksomheder vælger en mellemvej – en marketingmedarbejder som bl.a. hjælper med SEO-opgaver og en aftale hos et eksternt SEO-bureau eller konsulent. På denne måde bliver den interne marketingmedarbejder vejledt og aktiveret af erfarne SEO-specialister.

En god SEO-specialist skal have mange hatte på

SEO består af 3 vigtige discipliner, som betyder, at en god SEO-specialist skal have evner til at kunne håndtere opgaver indenfor alle 3 discipliner. Målrettet og fokuseret arbejde med alle 3 discipliner er afgørende for din succes med SEO.

  • On-page optimering – arbejde med indhold på siden. On-page optimering indebærer arbejde med tekster, landingssider, kategorisider, strukturering af indhold, arbejde med overskrifter, optimering af title tags, meta beskrivelser, intern linkbuilding og andre optimeringsopgaver på din hjemmeside.
  • Teknisk optimering – arbejde med optimering af hjemmesidens tekniske udgangspunkt. Fokus på brugervenlighed, hastighed, mobilvenlighed, indeksering. Det er ikke ensbetydende med, at din SEO-specialist skal også være en udvikler ved siden af, men evnen til at identificere og kommunikere forbedringspotentialer er vigtig. Det vil heller ikke skade, hvis personen også kan eksekvere på nogle af disse optimeringsopgaver.
  • Off-page optimering – arbejde med links og referencer fra andre sider. Søgemaskiner ser links tilbage til din side som en slags anbefalinger, og off-page optimering handler i høj grad handler om at få så mange relevante backlinks til din side som muligt.

Evnen til at kunne arbejde med alle 3 discipliner indenfor SEO er en vigtig faktor, der skal tages højde for, hvis man er lidt splittet mellem insourcing og outsourcing af SEO. Det kan være svært at finde en person, som er en mester til alle 3 discipliner. Hos et SEO-bureau vil du typisk finde SEO-specialister med forskellige kompetencer, som dermed er i stand til at dække dig godt ind ift. alle 3 SEO-discipliner.

Hvad koster det at arbejde med SEO?

Som sagt kræver betalt annoncering dataanalyse, strategiudvikling, opsætning af selve annoncerne og udvikling af kreativer til disse annoncer. Ja, den største udgift er spend på de forskellige betalte kanaler, men man bør ikke undervurdere det andet arbejde, som er med til at skabe success på Google Ads og Social Media.

SEO har ikke de samme udgifter til spend, men i opstartsfasen bliver SEO-budgettet brugt på udvikling af en strategi og søgeords- og markedsanalyser, hvorefter det månedlige SEO-budget bliver brugt på løbende on-page, off-page og teknisk optimering, overvågning af kontoen og kommunikation.

Strategiudvikling og analysearbejde i SEO kræver måske ikke så meget af budgettet, men eksekvering på de forskellige on-page, off-page og tekniske optimeringer kræver en del ressourcer enten i form af mandetimer eller omkostninger til outsourcing af disse opgaver.

Disse opgaver kan være alt fra tekstforfatning, linkbuilding, outreach og analysearbejde til arbejde med struktureret data, hastighedsoptimering eller opdatering af title tags og meta beskrivelser på hele sitet.

Arbejde med SEO kan være en svær, dyr og langsom proces, fordi man skal arbejde med mange forskellige discipliner samtidigt. Dette er især tilfældet for virksomheder, som ikke er vant til at producere content, opsætte landingssider, strukturere sin hjemmeside, lave outreach til linkbuilding osv.

Det kan være vanskeligt at beregne indtjeningen af SEO, og derfor kan det også være svært at fastlægge de præcise omkostninger ved SEO. Der sker typisk også samarbejde mellem interne og eksterne teams, og det kan derfor være svært at fastlægge de egentlige omkostninger af arbejde med SEO.

Mange bureauer formår at skabe et forsimplet syn på brugen af kroner og ører – men skalaen er meget større end blot dette. Der sker nemlig hele tiden trinvise konverteringer. Alt i alt så har SEO altså et godt RIO! Det handler blot om at skabe det fulde overblik.

Hvad får du ud af arbejde med SEO?

Hvilket output kan man forvente af SEO?

Forklaret simpelt er det bedre positioner i Google, som giver dig mere synlighed, skaber mere organisk trafik til siden og dermed også højere organisk omsætning.

Det er de to store KPI’er, vi måler success på SEO med.


Der er dog også nogle mindre, de såkaldte “bløde” KPI’er, man kan måle sin success på SEO med:

  • Antal eksponeringer – hvor mange gange en bruger ser et link til dit website i søgeresultaterne. Dette beregnes forskelligt for billeder og andre søgeresultattyper, alt efter om der skal scrolles for at se resultatet.
  • Gennemsnitlige CTR – den procentdel af eksponeringerne, der resulterede i et klik.
  • Gennemsnitlige position – den gennemsnitlige position i søgeresultaterne beregnet ud fra dit websites højeste position, når det dukker op i søgeresultaterne.
  • Synlighed i Google – forskellige værktøjer kan vise hvor mange søgeord, man i alt er synlig på i Google.

Alle disse KPI’er hjælper med at måle effekten og outputtet af SEO.

Hvis du ønsker at øge din omsætning med garanti via SEO, bør du kende denne analyseform.

SEO har afsmittende effekt på andre marketingkanaler

SEO har ikke kun positiv effekt på organisk trafik til siden og søgeordspositioner. Med søgemaskineoptimering forbedrer du den generelle oplevelse på siden for dine kunder. Du bliver mere synlig for dine potentielle kunder med optimerede landingssider og konverteringsraten vil også være bedre på en hurtig og brugervenlig hjemmeside.

På denne måde har SEO også en afsmittende effekt på andre marketingkanaler. Med søgemaskineoptimerede landingssider kan du få højere Ad Rank på Google Ads og dermed også bedre klikpriser. Du kan læse mere om det i artiklerne her: Sådan får du lavere klikpriser i Google Ads og 6 ting du skal vide om Google Ads.

På paid social annoncering kan du også forbedre konverteringsraten, hvis du sender dine potentielle kunder ind på optimerede landingssider, som står skarpt.

Skalering af SEO

Arbejdet med SEO slutter aldrig. Der vil altid være nye potentielt spændende søgeord, som man kan optimere mod, content man kan udvikle og tekniske forbedringer af hjemmesiden, man kan implementere. For at man effektivt kan skalere SEO er det vigtigt at have fokus på de følgende 4 faktorer:

Hvad er dine mål med SEO?

Du skal have en klar idé om, hvilke mål du har med SEO. Vil du have mere trafik til siden? Vil du sælge mere organisk? Vil du være mere synlig for potentielle kunder? Hvis du har konkrete søgeord, du vil være synlig på – hvilke og hvor mange?

Du skal have en konkret idé om, hvad du vil få ud af din investering i SEO, for at kunne lægge en effektiv SEO strategi og forventningsafstemme med dit team eller SEO-bureau. Når dit SEO-team har en god idé om, hvad dine mål med SEO er, kan de planlægge en step-by-step strategi omkring, hvordan disse mål kan opnås.

Forventningsafstemning

SEO kan være en dyr investering, som kræver tid til at bære frugt. Opbygning af autoritet i søgemaskinerne tager tid og kommer ikke til at ske over natten. For at lykkes med SEO er det vigtigt at bevare fokus og ikke give op, selvom resultaterne ikke kommer så hurtigt, som man havde ønsket sig. Med SEO er du nødt til at stole på processen.

Målrettet og fokuseret arbejde med de forskellige discipliner indenfor SEO og tilpasning af din SEO strategi til de nyeste krav og opdateringer fra Google kommer til at skabe dig synlige resultater på SEO og vil hjælpe dig med skalering af SEO.

Arbejde med lavthængende frugter

I arbejdet med SEO er det vigtigt at have fokus på de lavthængende frugter, hvor man kan skabe resultater hurtigt. Når man har samlet op på de lavthængende frugter, bliver det nemmere at skalere SEO og opnå større mål.

Outsourcing af opgaver

Outsourcing af bestemte opgaver er også en vigtig faktor for skalering af SEO. Outsourcing af tidskrævende eller komplicerede opgaver kan spare dig tid og ressourcer in-house. Typisk outsourcer man tekstforfatning, oversættelser og udvikleropgaver, men hvis man har tillid til og godt samarbejde med sine leverandører kan man, efter behov, outsource flere forskellige opgaver.

Konklusion

Investering i SEO kan sammenlignes med køb af hus, i stedet for at leje en lejlighed. Det er måske dyrere, men til gengæld er resultaterne ikke kun synlige mens man laver indsatsen. Resultaterne af dit SEO investering ofte er store og langvarige, indsatsen akkumulerer over tid og giver bedre og bedre resultater jo mere du går i dybden med optimering af din hjemmeside.

Med investering i SEO investerer du ikke kun i bedre søgeordspositioner og dermed mere trafik til siden. Med investering i SEO investerer du i en generel forbedring af din hjemmeside og brugernes oplevelse på din side. Når du investerer i SEO, investerer du i, at dine kunder kan finde dig på de produkter eller ydelser, du allerhelst vil sælge. Med en investering i SEO sikrer du, at dine kunder kan finde information om dine produkter og ydelser på dine landingssider. Og med en investering i SEO er du tættere på at sikre, at din hjemmeside lever op til Googles krav ift. indhold, hastighed og brugervenlighed.

Ja, udgifter relateret til SEO er måske højere, end de er på Google Ads eller Social, men med SEO arbejder du med mange forskellige facetter af din hjemmeside.

Den opnåede SEO-værdi vil du hellere ikke miste fra den ene dag til den anden, i modsætning til, hvis man vælger at slukke for betalt annoncering. Det kræver tid at opbygge ekspertise, autoritet og troværdighed på SEO, men det tager også noget tid, inden man mister det igen, hvis man pauser arbejdet med SEO.

Selvom SEO er en dyrere og mere langsigtet investering er det helt klart værd at investere i SEO. Kontakt os her for at komme i gang med SEO i dag!

Vil du se, hvad dine konkurrenter og din branche gør bedst?

Hos WeMarket tilbyder vi virksomheder en benchmarkrapport, som sammenligner deres marketingindsats med de vigtigste konkurrenter. Du bestemmer selv, hvem vi skal sammenligne med.

Vi har specialiseret os i at afsætte fysiske varer online og vækste webshops – og det kan du nu få glæde af, selvom du ikke er kunde i forvejen.

Det koster ingenting.

  • 1.

    Konkurrentscreening

  • 2.

    Branchepotentiale

  • 3.

    Anbefalinger