Skrevet af: Surenth
6. juni 2024

Episode 20: På besøg hos Stock Group – følg deres rejse på Amazon

Klik og lyt nu:

Læs hele episoden her

 

Jens (J): Velkommen til Amazon-podcasten med Jens og Co. Jeg hedder Jens, og jeg er jeres faste vært her på formatet. Jeg har glædet mig ekstra, ekstra, ekstra meget til i dag, fordi jeg har pakket vores podcastudstyr ned, og så er jeg kørt en tur til Vejle, ned at besøge Stock Group og René, som arbejder hos dem. Velkommen til, René.

René (R): Mange tak, Jens.

J: Det er sådan, at Stock Group er en af vores kunder, som vi hjælper på Amazon. Og jeg spurgte; René, kunne du ikke tænke dig, at jeg fik lov til at lave en episode sammen med dig, hvor I fortæller om jeres oplevelse af Amazon indtil videre?

I er forholdsvis nye på Amazon. Så noget af det, vi skal prøve at snakke lidt om i dag, det er omkring, hvordan har I grebet Amazon an, hvad har jeres tanker været, osv.

Og så er det egentlig målet, at vi over det næste års tid skal lave et par episoder, hvor vi følger jer, sådan at der er forhåbentlig en masse virksomheder derude, der kan få inspiration til også komme på den her Amazon-rejse, som I er begyndt på.

Introduktion til Stock Group og ja-tak-tilbud

Men René, kan du ikke prøve at starte med lige at fortælle lidt om, hvem er det, Stock Group er, og hvad er det, du laver her i virksomheden?

R: Jo, selvfølgelig. Stock Group er jo en forholdsvis ung virksomhed – syv år gammel, så kan man kalde det ung eller gammel. Vi definerer stadigvæk os selv som unge. Vi er en grossistvirksomhed, og lever rigtig meget af ja-tak-tilbud, ind til kæderne her i Danmark, detailkæderne.

J: Det er vel ikke for meget at sige, at ja-tak-tilbud, det er jer, der har været en af dem, der har skabt det i Danmark?

R: Vi var i hvert fald en af first moverne på det. Og jeg tror også, hvis man spoler tilbage i Facebook-tiderne, så var vi også dem, der var med på det første ja-tak-tilbud. Det er jo ikke os, der laver det, men vi leverer rigtig mange produkter til butikkerne, som laver det og lever godt af det.

Og hele vores setup er rigtig meget henvendt mod ja-tak og salg på Facebook og diverse sociale medier.

J: Ja.

R: Altså, vi leverer alt content og sørger for, at det hele ligger klart til kunderne, så er det nemt at lave de her ja-tak-tilbud ude i butikkerne. Og over de seneste år er vi også begyndt at optimere rigtig meget på vores salgsmateriale i form af emballage osv., som også kan udstilles i butikken til udstillinger osv.

J: Ja.

R: Og det driver også stadigvæk en stor del af det, vi laver i dag.

J: Ja. Så en… en grossistvirksomhed, en B2B-virksomhed, hvor I så sørger for at gøre det nemt at facilitere det, nemt for butikkerne, sådan at de hurtigt og effektivt kan afsætte varer via de her ja-tak-tilbud, men også kan have, hvad kan man sige, områder i butikkerne med jeres produkter og sælge dem derfra?

R: Ja, fuldstændig. Ligesom en almindelig grossistvirksomhed, skulle jeg til at sige. Der hvor vi anderledes er egentlig, at vi er så stærke på det online, og det er jo nok i og med, at vi er en ung virksomhed, som kommer med noget nyt til det her marked, og er anderledes end vores konkurrenter.

Man kan sige, den branche, vi opererer i, har jo egentlig stået lidt stille i rigtig mange år, hvor det lige præcis har været fokus på udstilling i butikker, og det har været salg fra aviser osv. Og der har vi jo egentlig bare ændret det, og lavet videoer på alt vores materiale osv., som er henvendt på de her 20-30 sekunder, hvor man kan fange en potentiel kunde på de sociale medier.

Så det er det, vi laver. Og vi er udelukkende en B2B-virksomhed, og det er jo også de snakke, vi havde med dig i starten. Vi har ikke B2C, vi har ikke en marketplace.

J: Det har I nu jo, men…

Introduktion til Renés rolle hos Stock Group

R: Det kan man sige, vi har. Vi har i hvert fald en gren af det, men det har vi ikke haft før. Og det er jo derfor, vi har jer på, fordi vi er ikke særlig eksperter i det, og vi kommer heller ikke til at blive det over natten, og derfor har vi taget jer ind, som skal drive det og skal guide os i det. Og det er jo der, hvor vi søger den ekspertise, som I er kommet med.

J: Ja. Jeg synes jo, det er enormt fascinerende. Vi kender hinanden faktisk for mange år tilbage, og noget af det, som dig og Rasmus, der er direktør her i virksomheden altid har været dygtige til, det er jo at købe ind, og det er jo i virkeligheden, synes jeg i hvert fald, ret fascinerende, at I på syv år har kunnet blive så stor en spiller i de store danske supermarkedskæder. Det må man tage hatten af for.

R: Klart. Vi kan tydeligt mærke, at folk også ser på, hvad vi gør, eller vores konkurrenter i hvert fald, kigger mod, hvad vi gør, fordi vi har fat i den lange ende og gør nogle ting anderledes. Så det kan vi tydeligt mærke.

J: Og hvis man kan høre det her i baggrunden, så er det altså en lastbil, der bakker til, fordi der ryger altså varer ud af lageret hernede, men det lever vi med, det er så fint.

R: Det kan være, det er Amazon, der får ekspederet nogle varer nu her.

J: Ja, det håber vi. Det håber vi. René, kan du ikke prøve at fortælle, hvad er din opgave her i virksomheden? Hvad sidder du og laver til daglig?

R: Jo, det kan jeg. Som du selv nævner, så Rasmus har jo virksomheden her, og Rasmus og jeg har jo lavet mange ting sammen way back, også hvor du selv nævner, at vi kender dig fra. Og Rasmus er jo en vanvittig købmand og er direktør her i biksen, hvor jeg nok er lidt hans pendant, hans højre hånd, og sidder og samler op på alle de ting, han ikke gider, eller kan finde ud af, eller har lyst til.

J: Ja.

R: Så alt det her med at sidde og skal følge op på noget Amazon osv., det tror jeg egentlig ikke, han er så interesseret i. Han vil egentlig bare se varerne flyve ud over disken.

J: Ja.

R: Så det er en af de ting, jeg sidder med, alle de her ad hoc-opgaver, der kommer. Derudover så er det jo hovedsageligt vores … Altså jeg sidder jo som forretningsudvikler, så det er vores interne systemer. Vi har lige lanceret et nyt ERP-system og lagersystem og er i gang med noget CRM-system osv. Så der er rigtig mange systemer i sådan en vækstvirksomhed.

J: Det er godt, at der er sådan en som dig i sådan en virksomhed.

R: Ja, jeg kunne forestille mig, at du er lidt på samme måde. Og Rasmus er jo iværksætter, så det er derfor, jeg tror, det fungerer rigtig godt, med det samspil, vi har, og har fungeret rigtig godt i mange år.

J: Ja.

R: Så det er det, jeg laver, og så har jeg så fået Maja med, nede i min afdeling – eller oppe i min afdeling, vi sidder jo ovenpå herude – hvor hun sidder med ansvaret for Amazon og tager lidt den kommercielle del af det.

J: Ja.

R: Hvor vi også har Coolshop, der ligger hos os. Men ellers så ligger salg jo egentlig alle andre steder. Men det er lidt, fordi vi ser det som lidt den samme biks. Og lidt en anden måde at drive … Altså lidt andre kunder, end det vi er vant til. Coop, Saling, Dagrofa osv.

J: Ja.

R: Så derfor er de havnet oppe hos os.

De første overvejelser om indtræden på Amazon og analyse af potentialet

J: Ja. Jamen, det giver god mening. Fedt, René. Bare lige for at være sikker på, at præmissen for podcasten i dag er på plads, så er det jo sådan, I er jo kunde ved os. Og inden vi startede her, der sagde jeg til dig, det er vigtigt, at du er ærlig. Så jeg har ikke bedt René om, at han ikke må sige nogle dårlige ting omkring Amazon, eller hvis der er noget, han er utilfreds med i vores samarbejde.

Jeg har heller ikke bedt ham om, at han skal rose os eller noget som helst.

Så det er bare sådan en helt åben og ærlig snak omkring, jamen, hvad er det Amazon, og hvordan er Amazon i en virksomhed, som gerne vil prøve kræfter med det?

Så for ligesom at starte ved begyndelsen. Jeg tror faktisk, at det er… Det er måske faktisk et års tid siden nu.

R: Ja, det er godt og vel et år siden.

J: Hvor du rakte ud til mig, eller Rasmus gjorde, og sagde: “Jens, kan du ikke prøve at komme forbi og fortælle lidt om Amazon?”

Hvad var det, der gjorde, at I i begyndelsen overvejede at sige, kunne Amazon være noget for os?

R: Jamen, det sted, vi står nu, er vi blevet rigtig store i Danmark. Vi er rigtig gode til det, vi gør.

Men vi skal også ud på nye markeder, og vi motiverer os også af den vækst, der skal ske. Både ved at få nye kunder med, men selvfølgelig også ved at udvikle det nuværende.

J: Mhm.

R: Jeg tror egentlig, sådan det startede, for jeg kunne selv se, at han likede nogle opslag. Men jeg kunne se på LinkedIn i hvert fald, når folk lavede nogle opslag med: “Vi skal i gang med Amazon. Hvem skal vi tage fat i?” Der blev det her navn Jens fra WeMarket jo ved med at poppe op.

Og det er jo egentlig lidt derigennem, jeg tror, at den første tanke til Amazon blev født. Fordi hvorfor skulle vi ikke kunne lykkes på Amazon, når vi lykkes så mange andre steder?

J: Ja.

R: Og vi har, kan jeg huske – også ud fra vores første møde. Vi har jo de helt rigtige produkter og setup til lige præcis at kunne gøre det. Så det er jo egentlig deraf, det startede. Og så har vi jo egentlig ikke været i gang i et år endnu. Men jeg tænker, den historie kommer vi ind på.

J: Ja, det gør vi. Det gør vi. Men René, det var jo sådan, at I kaldte mig hid til Vejle. Jeg kom ned i jeres daværende lokaler. Siden har I jo fået lavet et nyt virkelig, virkelig flot og lækkert domicil hernede. Og hvor jeg kom forbi og fik en snak med jer omkring, hvad var det, I kunne?

Hvad er det for nogle produkter, I har? Hvad er det, I havde af tanker omkring det hele? Og så gik jeg jo egentlig tilbage og lavede det, som vi normalt gør; en analyse af jeres potentiale.

Og kiggede ind i, jamen, hvad vil I kunne sælge på Amazon med de varer? Og vi kan jo sige, det vi er gået i gang med lige nu, det er paner og gryder, som vi sælger rigtig meget af på Amazon. Og det var ligesom det, vi kiggede ind i på daværende tidspunkt.

Kan du ikke prøve at forklare eller sætte lidt ord på det med, at vi sammen fik lavet den her analyse og kiggede ind i potentiale. Og fik talt om, hvordan får man succes på Amazon? Hvad er det, der skal til? Kan du prøve at sætte lidt ord på, dels hvad det betød i overvejelsesfasen, og også om, ja, helt ærligt, om I følte jer klædt godt nok på til så at gå i gang og sige, Amazon, det skal vi?

R: Jo, det kan jeg godt. Stock Group har jo en masse underbrands, eller opererer jo med en masse underbrands. Så hvis der sidder nogen derude og tænker, Stock Group, hvem dælen er de?

Så er det jo, fordi man ikke falder over Stock Group, når man går og handler ind ved den lokale købmand eller den lokale uddeler. Så vi har en masse underbrands, som er det, vi har fokus på.

J: Ja.

R: Og vi opererer jo hovedsageligt inden for nonfood-kategorien, men strækker os jo over både elektronik og bolig, køkken. Så hele den store pendant.

Så derfor tror jeg, det var vigtigt for os at få fokuseret ind, i stedet for at tage … Altså ville gabe over for meget fra starten af. Og så få fokuseret ind og så vælge et eller andet område for at teste Amazon af. Og jeg tror, det var det, der var vigtigst for os at se, det var, om Amazon kan noget, og hvad det kan for os.

J: Ja.

R: Og derfor var det at starte ud med en lille klat, som vi jo er i gang med nu at bygge på.

J: Ja.

R: Men det var vigtigt for os at se, hvad Amazon er for en størrelse.

J: Ja.

Estimater og det første spændende salg

R: Jeg har siddet med Amazon tidligere – der hvor jeg var tidligere på en marmeladefabrik – og havde jo virkelig noget bøvl. Der var vi det, der hedder, Vendor by Amazon eller Amazon Vendor.

J: Ja, lige præcis.

R: Så lidt en anden måde at arbejde med det på. Men det var virkelig bøvlet og besværligt, og det lykkedes aldrig rigtigt. Så derfor, skulle jeg til at sige, går jeg jo ind i det her med en vis skepsis.

J: Ja.

R: Og nok også derfor Rasmus ligesom har taget teten på det og sagt, det skal vi lykkes på.

J: Ja. Men en sund skeptisk også jo.

R: Det er ikke altid lige nemt, men det er jo derfor, vi har fået jer med, eller i hvert fald gør det i samarbejde med jer.

J: Ja, lige præcis.

R: Og for os er det lidt en must-win battle. Vi skal lykkes på Amazon. Det vil betyde rigtig meget for os at lykkes der. Som vi er i gang med. For selvforståelsen og at kunne sparke dørene ind andre steder end bare i Danmark.

J: Ja.

R: Så det er noget, der bliver prioriteret højt herude.

J: Ja, og I vil jo også gerne noget mere end bare Amazon.

R: Selvfølgelig.

J: Ja, lige præcis. Lige præcis. Ja, fordi man kan sige, det som jeg jo kom med dengang, hvor vi ligesom havde lavet den her analyse, det er, at jeg kommer med en business case, hvor jeg via de værktøjer, vi har … Sådan, jeg ved ikke, om man skal sige ret præcist, men vi kan i hvert fald estimere, hvad er det, konkurrenter sælger?

Altså tilsvarende produkter, nogenlunde tilsvarende pris. Hvad er det, de sælger på Amazon? Og så kan vi overføre til at sige, jamen, hvad er potentialet for jer?

Hvis I sælger sådan her, hvordan ser jeres forretning så ud på Amazon? Og det … Siden I er gået i gang på Amazon, så købte I selvfølgelig ind på det dengang. Og vi skal nok prøve at komme lidt tilbage til, hvordan det så er gået i forhold til de estimater og det, som vi lavede.

Jeg kan faktisk huske præcis, at den 25. juni sidste år, der ringer du og siger: “Nu er vi klar, vi skal gå i gang.” Fordi jeg var på vej ind efter en nøgle, fordi jeg skulle på ferie nede i Spanien. Og så det var lige en presbold, vi lige skulle have igennem inden der.

R: Ja, jeg husker det også godt.

J: Så 25. juni sidste år, der bestemmer vi, nu skal vi gå i gang. Og så tænkte vi, vi er i gang i august måned 2023. Hvornår var det så, vi fik startet op for det her?

R: Jamen, vi lavede første salg i Amazon, tror jeg, i midt marts, ikke?

J: Jo, lige præcis. Så det tog lidt længere tid, end vi lige havde regnet med.

R: Ja, og det er en kæmpe frustrerende periode jo. Og det tror jeg både I har kunnet mærke på os, og jeg har jo også kunnet mærke det på jer.

J: Ja, lige præcis.

R: Fordi man sidder jo begge to i en venteposition.

J: Ja. Noget af det som … Grunden til at det gik, som det gik, det var jo selvfølgelig, at normalt, der ville sådan en opstartsproces cirka være otte uger. Men i og med at vi valgte også at kigge på det segment, eller produktgruppe, der hedder airfryer, så krævede det, at I fik nogle specielle tilladelser nede i Tyskland.

Forsinkelse af processen: Vareregistrering og WEEE-nummer

J: Og kan du ikke prøve at fortælle lidt om, hvordan var den proces, og hvad var det egentlig, der skete, som gjorde, at vi måtte udskyde den opstart, vi havde planlagt?

R: Jo, men af hvad jeg kan forstå, så Amazon skruer jo hele tiden på de her knapper for sikkerhed, for de leverandører, de tager ind. Og det er jo nok noget af det, vi er blevet ramt af.

Fordi først og fremmest, jeg tror, vi havde første møde faktisk omkring marts sidste år. Og der var vi jo sådan set, skulle jeg til at sige, lidt enige om, hvilket setup og hvilke varer, vi skulle køre.

J: Ja.
R: Og derfra var der jo så en varemærkeregistrering. Vi kører med noget, der hedder Casper Sobczyk, eller det brand, vi har i det.

Og der har vi jo så fået varemærkeregistreret det. Og da vi så ligesom havde det klar og skrev juni, og vi ligesom var enige om, hvad vi skulle gøre, og I var klar med A+ og det hele. Så havde Amazon jo drejet på nogle knapper, så nu skulle vi også til at søge noget … Hvad hedder det … Noget WEEE-registrering på varerne på Casper Sobczyk nede i Tyskland.

J: Ja. Og det kan være, jeg lige skal forklare, hvad det her WEEE-nummer det er.

R: Meget gerne, fordi jeg er ikke engang sikker på, at jeg helt selv …

J: Det er sådan, der er en EU-lov, som er udrullet i Tyskland. Og det kommer også i alle andre europæiske lande. Men det er det her med, at man som virksomhed skal være med til at betale for bortskaffelse af emballage, af affald.

Og det vil sige, når du som leverandør eller producent importerer varer, eksporterer varer til Tyskland for eksempel, så skal du betale en afgift for alt det pap, du indfører, alt det plastik, du indfører. Og det er noget, der hedder LUCID-nummer.

Pendanten til det, når det er elektroniske produkter, det er WEEE, fordi der kan være batterier i og sådan noget. Og det skal bortskaffes på en bestemt måde. Og der kræver Amazon simpelthen, at man har det her WEEE-nummer. Det var det, I søgte. Og så gik der noget galt. Altså, var det, det er vel næsten et halvt år, vi kom til at vente på det?

R: Forholdsvis lang tid i hvert fald.

J: Ja.

R: Jeg stoppede med at tælle efter nogle uger. Jeg tror, det hedder normalvis, er det en otte uger eller sådan noget, det skulle tage.

J: Ja, lige præcis.

R: Og så er vi jo selvfølgelig blevet fanget af noget nytår, nogle helligdage osv. Jeg skulle til at sige, den forklaring, man altid får.

J: Ja, ja.

R: Vi brugte jo vores egen partner, som vi også bruger til noget andet. Og vi har ikke noget eksport til Tyskland og Frankrig. Havde man det, så havde man jo nok haft styr på de her ting.

J: Ja, lige nøjagtig.

R: Så alle de der ting med momsnummer og LUCID-nummer og WEEE og sådan noget, var jo fra scratch af for os.

J: Ja.

R: Og så havner man jo bare i det bureaukrati, som det jo nok er. Og den samarbejdspartner, vi brugte i Tyskland, havde også svært ved at sige, hvor casen lå henne, og hvor langt de var. Det blev altid sådan noget, jeg kan lige rykke på det. Så får man en ny status, og man rykker igen osv. Men der er bare ikke rigtig noget at gøre. Det er megafrustrerende.

J: Altså, vi var jo topfrustreret over det. Vi havde aldrig oplevet det før, at det var noget, der tog så lang tid. Så det var lige dele frustration i Ikast og i Vejle, tør jeg godt sige. Fordi det gjorde jo, at vi jo ikke kom i gang der til jul, og det som vi jo rigtig, rigtig, rigtig gerne ville.

R: Altså, I havde jo lavet alt. Vi kunne jo gå ind på Amazon og se siden lå klar. Med A+ og det hele, som vi havde lavet. Produkterne var oprettet. Det eneste, vi ikke kunne gøre, det var at skubbe varerne over disken.

J: Ja, lige nøjagtig.

R: Og jeg tror, op til processen også, havde vi jo haft problemer med at holde varerne på lager, fordi der havde været så stor efterspørgsel på dem i Danmark.

J: Ja.

R: Så vi havde jo endelig også, skulle jeg til at sige, sat nogle varer til siden nede på lageret og sagt, det her bliver vi simpelthen nødt til at prioritere til Amazon. Og så er det bare frustrerende ikke at kunne få varerne af sted.

J: Ja, ja, lige præcis.

R: Og når man kender Rasmus, så bliver den skubbet nedad. Så jeg havde også en, der sad og gokkede mig i hovedet.

J: Ja, selvfølgelig.

R: Så dejligt endelig at være i gang, men lang proces.

J: Ja. Ja, fordi man kan sige, noget af det første vi gør, når vi skal hjælpe sådan nogen som jer i gang, det er, at vi i hvert fald gerne vil tage ansvaret på os, i forhold til at sørge for, at I kommer ordentligt i gang. Og det indebærer også, at vi jo for så vidt sørger for at lave det meste.

Men det er klart. Du fortalte, der er noget varemærkeregistrering på jeres brand. Det skulle vi have styr på. Vi skulle have et momsnummer til Tyskland, fordi varen ligger på lager nede ved Amazon, så de kan sende det ud til kunderne.

Så skulle der styr på det her LUCID-nummer. Det kom der styr på. Og så skulle der styr på det her WEEE-nummer. Og det var så den, der drillede lidt.

Når man ligesom havde alle de ting klar, så kunne det komme ind på Amazon-kontoen. Og så skulle vi … Så er vi sådan set klar til at gå i gang. Og inden da, der havde vi jo været i gang med en masse arbejde.

Jeg tror, det kunne måske … Jeg ved ikke, om det ville give mening, hvis du satte lidt ord på, hvad er det, vi har lavet, sådan, hvis vi ser bort fra de der ting, jeg lige var igennem, men på selve kontoen forberedt osv.?

Forberedelsesprocessen og fullservice-aftale

J: Hvor meget arbejde har der været for jer i den her opstartsperiode, hvor vi skulle i gang?

R: Det er egentlig et godt spørgsmål, fordi det nemme svar ville være ikke ret meget, men jeg synes alligevel, det har fyldt meget hos os. Som jeg nævnte tidligere, så har vi jo fået … Eller jeg har fået Maja med ombord inde i mit team, som jo egentlig er allokeret til Amazon og sidder med det ansvar, der hedder Amazon.

Og det har betydet rigtig meget for mig, i og med vi i samtidig med Amazon-opstarten også har været ved at lancere ny ERP og CMS osv., så der har været mange ting at gabe over. Men jeg tror, hvis du spørger hende, så har der stadigvæk været mange ting, hun har siddet med.

J: Ja.

R: Men alt det, I har siddet med, har jo egentlig været selve vareoprettelserne, og der skal I selvfølgelig bruge noget stamdata for os, som vi skal fodre jer med. Og jeg tror, det er den proces, at vi stadigvæk lige har skullet fodre jer med nogle ting, og samtidig med at vi har haft – nu siger jeg rod i vores systemer, men overgået til et nyt system, har selvfølgelig gjort en del.

Og så er det jo stadigvæk os selv, der har ansvaret for, at businesscasen er god, så kalkulationer osv., hvor meget vi vil have for varen osv., er jo stadigvæk os selv, der har det sidste ord på det.

J: Ja.

R: Selvfølgelig i samspil med jer, for hvad vores konkurrenter osv. ligger opad. Men ellers så sidder I jo med hele … I har lavet hele A+-setuppet. I har siddet og lavet SEO, sidder og kører alt Ads osv. Så hele den del, der hedder markedsføring på Amazon, rører vi jo sådan set ikke ved. I dag sidder vi jo egentlig lidt og kigger på salgstallene, og sidder og kigger på hvilke produkter vi gerne vil have oprettet.

Hele den anden del har vi ikke meget styring med. Der har vi et opfølgningsmøde en gang om måneden. Nu har vi haft et i dag også. Bare fordi, som vi skrev, vi havde lige behov for det, fordi Maja er kommet hjem fra ferie osv. Og taget en hurtig catch-up på en halv time, på hvor vi står henne, og hvad planen er. Nu var der noget Scandinavian Days eller et eller andet også, som vi blev ramt af. Hvordan gør vi der?

J: Ja.

R: Så udover det, har vi jo ikke supermeget med det at gøre, udover den tid vi selv vælger at lægge i det og prioritere det.

J: Nej, for vi har jo sådan en fullservice-aftale, hvor vi jo egentlig … Altså det er jo i samarbejde med jer, men det er jo os, der driver det på Amazon.

Og så kan vi jo række ud til jer og sige, vi skal have lavet nogle nye billeder, eller må vi bruge mere i markedsføring, eller skal vi skrue ned i markedsføring? Alt det her, der skal til for både at øge toplinjen, men selvfølgelig også bundlinjen i det.

Jeg bider mærke i det her med, at du siger, at det har fyldt meget. At det faktisk ikke sikkert, at der har været så meget arbejde, men det har fyldt meget.

Og det er faktisk sådan, når jeg er ude ved andre kunder, så er det faktisk det samme. Den samme følelse, der er. Fordi der er det her med, der er noget spænding omkring, hvordan lykkes det og så videre. Men så er der også hele det her med, at det tankemæssigt fylder enormt meget, og man synes, det kan være komplekst osv.

Så det er helt normalt, det du siger der.

Gode anmeldelser og lav returprocent

R: Ja, og det tror jeg gerne på. Jeg tror for os, og som jeg nævnte, så er det jo lidt sådan en must-win battle, og det er så anderledes end det, vi ellers laver. Så for os er det jo sindssygt fedt at følge med i.

Og når vi har fået de mails, hvor vi får en status fra dig, at det går megafedt, og du kan se, at det går megagodt, og vi har lav returprocent osv., så er det jo fedt at giver blod på tanden.

Og jeg tror, det er derfor, at det fylder meget. Vi vil det så gerne, og dedikerer så meget tid til det, som vi kan. Uanset hvor meget vi gerne vil det, så kunne jeg ikke selv sætte mig til at køre en masse markedsføring. Så vi gør, hvad vi kan, og jeg tror, det er derfor, det fylder meget.

J: Ja, og man kan jo sige, at det er også det her med, at vi er gode til noget, I er gode til noget. Altså, der skal ikke være nogen tvivl. Vi kommer ikke til at nævne salgstal i dag, og hvad der bliver solgt af enheder og sådan noget.

Men jeg tror godt, vi kan sige, at vi jo …

Hvis vi går ind og kigger på noget af det, alle kan måle på, det er, hvor gode anmeldelser får I inde på Amazon. Og der skal ikke være nogen tvivl om, at I laver sindssygt gode produkter. Altså, de får virkelig, virkelig, virkelig gode anmeldelser på Amazon.

Og vi kan også godt se, at vi har en returprocent, der er ekstremt lav. Altså, det er nede i fødevarekategorien, vi snakker, med den returprocent, der er. Så I er sindssygt dygtige til at lave produkter. Det er klart, når det så hænger sammen med, at man også kan lave det til nogle gode priser, så sker der bare magiske ting på Amazon.

Er der nogle ting i den her … Altså, inden vi gik live, noget I sådan er blevet overrasket over? Negativt, ud over det her WEEE-nummer, der tog lang tid. Er der sådan nogle andre ting, hvor du tænker, det er jeg faktisk lidt overrasket over, hvor kompliceret det har været?

Tilvænning til nye udenlandske markeder og slutkunder

R: Ja, jeg tror, det kom bag på os. Nu nævnte jeg det også lige for dig i dag. Vi har månedsafslutning nu her og skal have nogle tal inden fra Amazon, hvor meget vi har solgt osv. ind i vores eget system.

Jeg tror, det har overrasket os, hvor kompliceret det er at komme ud over landets grænser. Jeg tænker, hvis man er vant til det, er det garanteret nemt. Men for os har vi ikke ret meget andet, at når vi så kommer til Tyskland og Frankrig osv. og skal til at registrere salget af de enkelte lande og sådan noget.

J: Ja.

R: Det er lidt et andet setup, end vi er vant til. Og det kan jeg godt mærke. Nu er det jo heldigvis ikke mig selv, der sidder og skal bogføre i landene og indregistrere moms osv., hvor vi sælger det.

J: Nej.

R: Men det kan jeg godt mærke på vores økonomiafdeling og dem, der sidder der, og bogholder osv., at det fylder, og det er noget nyt, som vi lige skal finde ud af, hvordan vi knækker koden til det, for at det bare bliver en rapport, vi trækker ud og får kørt ind i systemet.

J: Ja, så er der noget bogføringsmæssigt i forhold til, at det er andre lande?

R: Ja, det er jo … Og jeg tænker, at det er, fordi det er den her online markedsplads, og det er jo egentlig os selv, der laver salget til de andre lande og har ansvaret for det.

J: Ja, så ud over at det er andre lande, så er det også lige med, at I er vant til at være en B2B.

R: Ja.

J: I sender en faktura.

R: Præcis.

J: Og så bliver den betalt.

R: Lige nøjagtig.

J: Det gør I ikke her. Det er jo et helt andet setup, jo.

R: I vores system skal vi jo køre med noget lager, hvor vi egentlig lægger det på lager i Amazon, og når vi har de her … Vi har nogle ret stramme månedsopfølgninger og går ret meget op i tal og måler meget på vores sælgere og på vores indkøbere osv.

Og derfor er det lidt anderledes, og hvordan får vi lige tallene ind rigtigt osv. Og kan sidde og måle ordentligt på det.

Og jeg tror bare, at vi skal knække koden til det. Nu er det stadigvæk så nyt. Jeg tror, når vi sidder igen til næste møde, så tror jeg, at jeg vil sige, at det kører bare af sig selv.

J: Ja.

R: Men det er jo noget nyt, og al begyndelse er svært. Og så er det bare … Havde det så bare været ét land – det er jo det, vi er vant til – at så åbner vi en ny kæde, og er de i flere lande, jamen, så sender vi stadigvæk varen ét sted hen, og så står de for resten. Der er det her bare anderledes. Det er jo lidt den der B2C-verden, vi bevæger os ind i.

J: Lige præcis. Og ud over, hvad kan man sige, i forhold til, at I skal gøre noget anderledes i økonomi i forhold til, at det er B2C, men også at det er til udlandet. Er der så andre ting i virksomheden, hvor man kan sige, jamen, der har vi jo skullet omstille os, fordi vi lige pludselig henvender os direkte til slutbrugeren?

Det kan være … Jeg ved ikke, om det bliver ledende spørgsmål. Men emballage, måden man pakker varer på, billeder, alt det her.

Knivskarp content og produktinformation

R: Man kan sige, at vores emballage forsøger vi jo stadigvæk at henvende os direkte til forbrugerne og lave noget lækkert emballage, i og med at det bliver købt meget.

Det er jo egentlig ikke så meget online, vi har jo også noget online, men det er jo rigtig meget henvendt til også at kunne sælge fra butik, og derfor gør vi meget ud af emballagen og har en sindssygt dygtig grafiker, der sidder og laver det.

Men specielt på content … Og ja, det var lidt ledende, men jeg havde også den in mente, fordi I har jo lavet al vores content til det, der ligger derinde nu.

J: Ja.

R: Og det er jo, fordi den måde vi har været vant til at arbejde med content, når det er et ja-tak-opslag eller et opslag på Facebook, så forsøger man jo at samle så meget produktinformation i ét billede.

J: Ja.

R: Og når vi handler online, så er det jo meget anderledes. Og nu nævnte jeg, at vi også sidder med andre onlinekunder. Så vi er lidt vant til det, men har fået assistance af jer på den her del, fordi jeg kan mærke, at det fylder så sindssygt meget på Amazon, at du egentlig skal kunne se …

De bulletpoints, du normalt læser om produktet, skal du egentlig kunne se ud fra billederne, så du behøver ikke at læse salgsteksten. Det er tit den, Emma—

J: Du har hørt efter, det er dejligt at høre.

R: Ja, det er heller ikke så lang tid siden, jeg er gået ud af skolen, så det sidder stadigvæk på rygraden. Men de ting har været anderledes for os, så der har vi jo haft jer til at lave hele den del, og har ligesom set, hvordan I gør.

J: Ja.

R: Og det er stadigvæk et sted, hvor vi forbedrer os selv, i og med at vi også får mere og mere online selv til andre kunder.

J: Så er det noget, I faktisk tager med og bruger andre steder end bare på Amazon også?

R: Ja, klart. Klart. Og der tror jeg bare, altså kan man lykkes med det på Amazon, så tror jeg også, du kan lykkes andre steder, fordi det er så vigtigt på Amazon.

J: Ja.

R: Og kan du så tage det mere over på dine andre, til dine andre online og levere den kvalitet, som man kan på Amazon, så stiger deres salg ud af butikken.

J: Ja.

R: Og når vi handler med andre online, altså Coolshop, Imerco eller hvem vi ellers har. Jamen, der er vi jo også i konkurrence med andre. Men man kan sige, at varen er solgt, men vi får jo ikke næste ordre, før det også er solgt ud af butik.

J: Nej, lige præcis.

R: Så på den måde er det jo lidt samme tankegang i det.

J: Men det er jo meget fedt, at der er faktisk noget af det, I gør på Amazon, I også kan implementere andre steder og styrke forretningen den vej igennem.

R: Ja. Klart.

Allokér tid til Amazon og vær fokuseret

J: Fedt. Hvis nu, inden vi sådan skal prøve at snakke lidt om, nu er vi startet op, og hvordan er det så gået? Er der så nogle ting, hvor man kan sige, hvis du kigger tilbage, det kunne jeg godt tænke mig, vi kunne have vidst inden, eller det skulle vi have gjort anderledes.

Eller nogle gode råd til dem, der sidder og lytter med, som overvejer Amazon. Hvad synes du, der er enormt vigtigt, man har med sig, inden man går i gang?

R: Jeg tror, det er sindssygt vigtigt, at man er opmærksom på, at man skal allokere noget tid og nogle ressourcer til Amazon. Specielt for os, hvor det ikke har været det der B2C-miljø, man har været … Altså, man arbejder i.

I og med vi er en B2B-grossist, og det har været meget vigtigt for os. Og som jeg nævnte også, en af grundene til, at vi har taget jer med, eller laver det i samarbejde med jer. Det er, at det ikke skal være noget, der fjerner fokus fra det, vi er gode til.

Og vi ved godt stadigvæk, at vi er gode, altså vi er en god grossistvirksomhed, og kan levere noget godt materiale til forbrugerne, eller gøre som forbrugerne hopper ned til vores kunder og køber varerne. Det er dér, vi er skarpe, og til at spotte de her trendvarer.

Så det er jo ikke, fordi vi fjerner fokus. Og jeg tror, når jeg siger, at det fylder meget, så tror jeg, det fylder meget for mig og Maja og for Rasmus. Men jeg tror sådan set ikke, for resten af organisationen tror jeg sådan set ikke, det fylder.

J: Nej.

R: Vi har nogle Messenger-grupper og nogle mailtråde og sådan noget, hvor vi smider de her succeshistorier ud. Der er det klart, der kommer det til at fylde, og folk er nysgerrige. Så vi får også mange spørgsmål på det.

Men ellers tror jeg ikke, det fylder mere, fordi … Jeg skulle til at sige, resten af fabrikken eller virksomheden kører jo normalt –

J: Lige præcis.

R: – udover det, vi gør her.

J: Ja. Så som man kan sige, et godt råd er: Alloker noget tid, afsæt noget tid til, egentlig, og ja, man kan vel godt sige, tag det seriøst. Altså, så man fokuserer på det.

R: Ja, hundred procent. Og man skal have nogle, der sidder og følger op på det og gider interessere sig for, hvordan man sælger, og gider sætte sig ned og tage de der statusmøder med Emma og Mikkel og dig omkring, hvad er det nu, vi gør, og hvordan skal vi gøre det her? Det tror jeg er vigtigt. Fordi det er ikke a walk in the park.

J: Nej, det er det ikke. Helt bestemt. Det kunne være fedt, hvis det var. Bare sætte stikket i stikkontakten, og det bare væltede ind med dollars.

R: Ja, så tror jeg, at du havde været arbejdsløs.

J: Ja, lige præcis. Lige præcis. Er der andre ting, hvor du tænker, enten det ville jeg gerne have vidst på forhånd, lavet anderledes eller noget, hvor du tænker, det kunne være et godt råd til andre?

R: Jeg tror stadigvæk, at jeg er for ny til at svare på det. Det kan være, når vi sidder igen næste gang, at der er nogle ting, jeg ville have gjort anderledes.

J: Ja.

Overvejelser omkring nuværende og kommende prisstrategi på Amazon

R: Jeg sidder stadigvæk i dag og er sådan: “Hvordan er businesscasen i det?” Fordi WeMarket skal have nogle penge, og Amazon skal have en masse penge, og “så hvordan bliver businesscasen?”, og “har vi prissat vores produkter rigtigt?”

Og hele den del kan jeg stadigvæk sådan være … Der skal nogle produkter over disken for, at det er sjovt for os. Vi er vant til at leve af volumen og har jo ikke …

Alle vores produkter – selvom det er sindssygt høj kvalitet, og vi får gode reviews og ikke særlig meget retur – så ligger vi jo som det billigere valg på markedet i forhold til konkurrenterne. Det gør vi jo egentlig på alle vores produkter. Det er jo ikke sådan, at vi går ud og oversælger en vare, hvis man kan sige det sådan, fordi den hedder Casper Sobczyk eller Olsen Home eller –

J: Altså i virkeligheden burde vi jo nok sætte prisen op. Altså når vi kigger på kvalitet, og hvad folk siger til det.

R: Det er jo det. Og det er jo der, hvor jeg siger, har vi prissat os rigtigt? Lige nu sidder vi jo stadigvæk og leger lidt med den mekaniske, der hedder skru lidt op, skru lidt ned, og hvordan skal vi ligge.

J: Ja.

R: Og det kan være, at jeg er klogere på at sige, at man skulle have startet dyrere.

J: Ja.

R: Lige nu er det svært at være utilfreds, fordi vi er kommet så godt fra land.

J: Ja.

R: Og det er også stadig det, der er strategien, at nu skal vi fra land. Med en helvedes fart, skulle jeg til at sige. Og så må vi justere hen ad vejen og lave de tilpasninger. Så jeg tror, det er nemmere for mig, når vi når lidt længere hen at sige, jamen, var det den rigtige pris, eller var det den rigtige måde at gøre det på.

J: Ja.

R: Jeg tror stadig på, at det er den rigtige måde, vi har gjort, og vi stadig har gang i, og så justere til løbende.

J: Ja, ja. Og jeg tror også … Man kan sige, noget af det som vi i hvert fald … Som vi gjorde fra start af, og det er jo – det gør vi både på jer, men det gør vi også på alle andre kunder, vi starter op – det er den her businesscase, hvor vi kigger et produkt, hvad er udgifterne på Amazon, hvad skal WeMarket have, hvad skal der bruges af markedsføring, hvad koster det at sende varen ud? Alle de ting her.

Og så gik vi jo ind og sagde, okay jamen, hvad er vores målsætning for de første tre måneder, sådan realistisk, og så lavede vi en lidt mere optimistisk målsætning. Og der kan vi jo i hvert fald måle på, hvordan er vi lykkedes i forhold til dét. Og så er det rigtigt, som du siger, at så skruer vi jo på priserne. Vi skruer på markedsføringen for at finde ud af, hvor det er, at vi ligger i det.

De høje forventninger til Amazon er blevet indfriet – nye og flere mål i sigte

J: Men lad os prøve at snakke lidt om det her med, hvordan er det så gået, siden vi lancerede for, ja, to en halv måned siden? Prøv at sætte lidt ord på, hvordan du har oplevet det?

R: Overordnet meget positivt. Og det er også baseret på de ting, som I siger til os. For os er Amazon jo stadig en meget lille del af vores forretning, når vi kigger tal. Men vi har også kun været i gang i to en halv måned.

J: Ja.

R: Og vi tror på, at det kan blive kæmpestort. Så overordnet set, over al forventning. Og nu nævnte du også den her realistiske forecast og den optimistiske. Og vi fik jo ikke vores airfryer med til en start.

J: Nej.

R: I og med at vi afventede den her WEEE-registrering, men kørte jo udelukkende på nogle udvalg af pander og gryder. Jeg tror, det var tre pander, tre gryder.

J: Tre pander, tre gryder har vi kørt fra start af. Og den målsætning vi har lavet, det var jo pander, gryder og airfryer.

R: Hvor airfryer ville udgøre en stor del af den kage.

J: Lige præcis.

R: Og der er vi jo egentlig nået op det på niveau uden airfryer.

J: Ja, og mere til også.

R: Og lidt mere til. Så det vil være svært for mig at sidde og sige, at vi er skuffede. Det er vi bestemt ikke. Og vi har store forventninger til, at det kan—

J: Man vil altid gerne have mere.

R: Ja.

J: Sådan er det jo.

R: Det er jo det.

J: Men jeg skal jo også sige, at vi synes også, det her har været en … Vi ved godt – lad mig sige det på en anden måde. Vi ved godt, hvornår en opstart er god eller mindre god – eller dårlig, for den sags skyld.

Og det er ikke nogen tvivl om, at det her er også en, hvor vi har ramt den, ja, lige i røven, men det er jo også, fordi de produkter bare har været, altså, helt outstanding gode i forhold til pris og kvalitet, og det kunderne synes om det. Så er det jo også bare noget nemmere at ligesom få den her succes på Amazon.

R: Klart. Og bestemt når reviews og anmeldelser osv. betyder så meget derinde. Og det også derfor … Nu er vi med i det her Vines-program med produkterne også.

J: Lige præcis.

R: Det tror jeg virkelig har været givende, når jeg hører på de muligheder, det har givet jer i forhold til markedsføring at lægge sig ind på nogle produkter og få salget, i og med at vi har fået så positiv feedback på det.

J: Ja.

De mange fordele ved Amazon Vine: Organiske placeringer og øget salg

R: Og lidt tilbage til den der med, om der er nogen ting, man ville gøre anderledes … Altså, jeg kan huske, at vi snakkede meget om, at vi gerne ville lancere op til Black Friday og så videre. Og vi har jo snakket om efterfølgende også, at gad vide om det egentlig var godt nok, at man ikke gjorde det. Og det er det, jeg mener. Det er svært at sige, hvad der er godt og skidt. Set i dag, så er det jo nok godt nok. Men det kunne også være, at det havde været endnu mere vildt.

J: Det ved man aldrig. Men vi kan i hvert fald konstatere, at vi er kommet ind på markedet på et tidspunkt, hvor konkurrenterne i hvert fald ikke har været helt oppe i gear.

R: Ja, lige præcis.

J: Og det har måske været positivt i den henseende. Nu nævner du det her Amazon Vine, og bare lige … Jeg tror, at mange af dem, der lytter med, måske godt ved det, men det er det her program, hvor at når man har et nyt produkt på Amazon, så kan du give op til 30 enheder væk gratis, mod at kunden så skal give en anmeldelse af det.

Og det er jo … Vi anbefaler altid, når man går i gang på Amazon med et nyt produkt, så skal man udrulle det her Vine-program, fordi anmeldelser bare er alt eller intet i forhold til, om du får succes på det. Og der var det jo sådan, hvis jeg må rose jer for noget, det var jo, at normalt kan man sige, mindst ti anmeldelser, højst 30, hvor I bare er gået all in og sagde, det er 30 på hvert produkt.

Og det kan vi jo bare se, det har gjort en kæmpe, kæmpe forskel, fordi det har boostet jeres organiske placeringer helt vildt og været med til, at I simpelthen har mere salg på Amazon fra start af allerede.

R: Ja. Jeg tror, det er meget sigende for, hvad vi gør. Altså når vi gør noget. Og jeg kan huske, det var også den snak, vi havde, om man skulle lægge sig på 10 %, 15 %, 20 % i markedsføring på Amazon, som skulle geninvesteres.

J: Ja.

R: Hvor vi jo egentlig bare har trådt på speederen.

J: Ja.

R: Og det er meget sigende for, hvad vi gør. Hvis man kender Rasmus, så er det lidt alt eller intet. Og den der mentalitet med, at hvis vi sidder tilbage om tre måneder og sidder og tænker: “Vi lykkedes ikke på Amazon. Gad vide om det var, fordi vi ikke smed 20 produkter mere efter Vines.” Altså, så vil man sgu være træt af det.

J: Ja, lige præcis.

R: Og derfra har vi jo bare mast på. Men det er klart. Det er jo mange penge, man sidder og – skulle jeg til at sige – sender ud til nogle, man ikke kender. Og hvad får man ud af det? Der er jo ingen garanti for, at der kommer en positiv anmeldelse tilbage.

J: Nej. Det er der ikke—

R: Og det er også det, jeg kender fra tidligere. De er jo hudløst ærlige, de der anmeldere. Så det er lidt sådan en make it or not på de der Vines.

J: Ja.

R: Så vi gjorde noget ud af det, og jeg tror i dag er det sindssygt godt, at vi gjorde det, selvom det koster lidt.

J: Helt enig. Helt enig.

Fuld gas de næste måneder og justere til undervejs

J: René, sådan her til slut … Jeg planlægger jo, at vi skal mødes igen om … på den anden side af sommerferien, om to-tre måneder eller sådan.

R: Ja, men du kan jo ikke undvære mig.

J: Nej, det er jo det. Jeg elsker at snakke med dig. Du er for øvrigt rigtig god til det her, så det er fedt at sidde og snakke.

R: Ja tak. Vi må se, hvad fakturaen lyder på i timer og så videre.

J: Ja.

R: Når du smutter.

J: Ja, selvfølgelig.

R: Om jeg har råd til, at du kommer igen.

J: Ja, selvfølgelig.

[René og Jens griner.]

J: Kan du ikke prøve at sætte et par ord på, hvad er jeres forhåbninger de næste par måneder, og er der noget specielt, I gerne vil? Altså trykke endnu hårdere på speederen? Eller gøre noget. Hvad har I sådan …

R: Ja, altså vi har jo lige haft en lille status i dag med Emma, som sidder som ansvarlig og vores kontakt. Og det vi har snakket om, det er at fortsætte det, vi gør nu. Og nu går vi ind i de her Scandinavian Days, hvor vores produkter egentlig ligger fint der.

Så lige nu kører vi på her, fortsat som vi gør nu og giver den gas, og så går vi ind i en periode, hvor vi så skal til at justere lidt til i forhold til markedsføring. Hvilke produkter vi skal lægge os op ad i stedet for bare at ligge helt bredt. Og den del, så justere lidt til. Justere lidt til på priserne. Men lige nu, for de næste par uger, er det stadig fuld gas, og så skal vi se, om vi kan optimere i en periode derefter for at dreje businesscasen helt op.

J: Altså, man kan sige, den strategi … Det her med at sige, vi angriber markedet sindssygt hårdt, og så er det over tid, at vi skal se, at det her bliver en god forretning. Det lover jeg. Det bliver det. Det er jeg slet ikke i tvivl om.

Og jeg kan også sige … Nu sidder jeg lige og kigger ned på computeren her. Fordi det er dejligt, at vi sidder her og optager torsdag d. 30. maj, og så samtidig, allerede nu her kl. 16:03, så har I jo slået salgsrekord i dag. Altså all time. Så det bliver spændende, hvor god en dag det bliver i dag.

René, tusind tak fordi du gad at være med til det her. Jeg glæder mig til, at vi skal følge op næste gang.

R: Selvfølgelig. Det har været en fornøjelse at være med.

J: Det var godt. Fedt. Og jeg er sikker på, at der er mange, der kan bruge de input, du er kommet med.

R: Det håber jeg.

J: Har du lyst til at få at vide, hvornår vi kommer med den næste episode af vores podcast? Så kan du tilmelde dig inde på vores hjemmeside og signe dig op til nyhedsbrevet. Så sender vi dig en e-mail, når vi kommer med vores næste episode. Hav en rigtig, rigtig god dag.