Skrevet af: Danni Jessen
18. august 2021

Page Experience Update: Årets største algoritme opdatering

Lidt ud over normalen, så annoncerede Google i maj sidste år, at de i løbet af 2021 vil udgive en større algoritme opdatering kaldet “Page Experience Update”. Efter at være udskudt et par gange grundet Covid-19, så endte den endelig dato for udgivelsen 15. juni 2021 og den vil løbe frem til slutningen af august. Denne algoritme opdatering samler nogle tidligere ranking parametre, samtidigt med at den introducerer 3 nye – fælles for alle er at de en eller anden grad har fokus på brugervenlighed.

Jeg vil i denne artikel komme ind på følgende:

Hvad er Page Experience Update?

Page Experience Update (PEU) er en udvidelse af Googles mål om at give brugerne de bedst mulige søgeresultater. Google vil gerne have at de søgeresultater der ligger øverst i Google – er sikker og har en god brugeroplevelse. Der har i de seneste år været en del opdateringer med dette formål:

  • Mobile-first indexing: Google udrullede tidligere på året en opdatering, der betyder at alle hjemmesider skal være optimeret til mobile enheder, da Google konsekvent crawler siden som var det tilgået fra en mobil.
  • HTTPS: En hjemmeside skal tilgås fra en sikker forbindelse, så forbindelsen mellem brugerne og hjemmesiden er sikker. Hvis en side ikke har en sikker forbindelse, så vil dette sende et negativt rangeringssignal til Google + at der er i Google Chrome vil komme en advarsel når man prøver at tilgå siden
  • Safe browsing: Google overvåger og blokere/advare om malware- og phishing hjemmesider på tværs af alle Googles produkter og platforme inkl. Search, Chrome m.m.
  • Intrusive pop-ups: Der skal ikke være nogle unødvendige pop-ups der ødelægger brugeroplevelsen (Lovkrav som fx Cookie pop-ups og alder pop-ups på sider der sælger alkohol el.lign. er undtaget)

PEU har samlet alle de ovenstående parametre, samt introduceret nogle nye parametre de kalder Core Web Vitals (CWV). Det der er lidt unikt ved CWV er at Google decideret har annonceret at disse parametre vil have en indflydelse på dine rangeringer i Google. Det er meget sjældent at Google melder sådan noget ud, da de typisk ikke bekræfter eller afkræfter hvilke parametre som deres algoritme kigger på. Vi ved at der er flere hundrede parametre, hvor at kun en meget lille brøkdel af dem er bekræftet af Google.

Dette er dog ikke ensbetydende med at hvis du ikke lever op til disse nye parametre, så falder du helt ud af indeksering. Dine placeringer vil altid være summen af alle de forskellige parametre. Det kan betyde dog at du kan ende ud med et dårligere udgangspunkt end dine konkurrenter, hvis de har optimeret deres Core Web Vitals – hvilket kan resultere i et tab af markedsandel og synlighed på Google til dem.

Grafik der viser alle parametre i Page Experience Update

De tre nye parametre som Core Web Vitals indeholder er:

LCP – Largest Contentful Paint

Dette parameter måler hvor hurtigt indholdet på en side bliver indlæst. Hastighed har altid haft en direkte påvirkning på konverteringsraten og afvisningen procenten på en landingsside, da brugere gerne vil have indlæst sider så hurtigt som muligt. Nu er det altså gået fra et mere indirekte, til et direkte parameter for dine rangeringer. Google anbefaler en LCP der er hurtigere end 2.5 sekunder.

FID – First Input Delay

Dette parameter måler hvor hurtigt at en bruger kan integrere med siden. Du kender sikkert – især på mobilen, det når at du prøver at klikke på en hjemmeside og den ikke reagere først eller anden gang. Dette er et kæmpe irritationsmoment og det prøver Google at komme til livs med dette nye rangeringssignal. Google anbefaler en FID på mindre end 100 millisekunder.

CLS – Cumulative Layout Shift

Dette parameter måler stabiliteten i indholdet på en landingsside. Her prøver Google igen at komme et irritationsmoment til livs – dette er fx noget du typisk oplever på større nyhedssider, hvor du prøver at klikke på en artikel og i det øjeblik man klikker… så flytter indholdet sig og du ender med at klikke på en anden artikel. Google anbefaler en CLS-score på under 0.1

Som du måske har bemærket så har disse 3 parametre, alle sammen en forbindelse til hastigheden på din hjemmeside. Derfor handler Core Web Vitals i stor grad om at sørge for at hastigheden og de tilhørende parametre på din hjemmeside er på optimeret som muligt.

Lever du op til kravene?

Der er flere forskellige måder hvorpå du kan tjekke om din hjemmeside lever op til den nye opdatering.

Google Search Console

I forbindelse med udrulningen af Page Experience Update er der blevet oprettet et nyt Dashboard i Search Console, hvor du hurtigt kan danne dig et overblik over hvordan de landingssider er stillet ift. opdateringen, samt hvilke sider som ikke lever op til de forskellige krav.

Billede der viser Page Experience Dashboardet i Search Console

Dette nye Dashboard kan findes i menuen under “Sideoplevelse”.

Lighthouse

Hvis du er interesseret i en mere dybtgående analyse af kun din hjemmesides Core Web Vitals, så er Lighthouse vejen frem. Du kan enten bruge Lighthouse gennem dine Chrome Dev Tools indbygget i Google Chrome, eller vha. PageSpeed Insights – hvor du kan få konkrete scores og tal på både Core Web Vitals, samt andre forbedringsmuligheder til den generelle hastighed på din hjemmeside.

I PageSpeed Insights er det vigtigt at du kigger på tallene under “Feltdata” og ikke “Data for prøvefunktioner”, da daten under “Feltdata” kommer direkte fra brugere der har tilgået den testede side og dermed er det mest retvisende.

Billede der viser hvordan at PageSpeed Insights

Core Web Vitals er markeret med et lille blåt banner.

PageSpeed Insights er så simplet at det er opsat som følgende:

  • Hvis noget er rødt, så betyder det at det er dårligt, og dermed der SKAL du optimere det
  • Hvis noget er orange, så betyder det at noget er middelmådigt, og dermed skal du vurdere hvor nødvendigt det er at forbedre
  • Hvis noget et grønt, så er det godt, og du behøver ikke at bekymre dig meget om det. Det er dog stadig nødvendigt at du tjekker det enten hver måned eller hvert kvartal, alt efter hvor meget du opdatere din hjemmeside

Typisk skal du sigte efter en score på over 80, da dette burde være muligt på enhver hjemmesiden. Derudover så er det vigtigt at du har i mente at hastigheden vil være forskellige på forskellige sider. Så hvis du fx har en webshop, så skal du tjekke hastigheden på forsiden, en kategoriside og en produktside som minimum, da Page Experience bliver bedømt på landingsside-niveau og ikke domæne-niveau. Dette betyder også at du skal være forberedt på at skulle lave forskellige optimeringer alt efter hvilken type side som du har testet.

Jeg vil dog klart anbefale at du sigter efter at alle tre Core Web Vitals skal være grønne – da de som bekendt har en direkte påvirkning på dine rangeringer. Hvis dette ikke er muligt, så er det helt fint – da det som tidligere nævnt er summen af alle parametre der bestemmer dine rangeringer. Men hvis et er muligt, så ville det være dumt at lade vær, da det vil skabe et bedre fundament for dine rangeringer. Alternativt kan du altid som en god tommefingerregel gå efter at som min. have bedre scores end dine konkurrenter, så er du i hvert fald sikret at du er bedre end dem på Core Web Vitals.

Der er ikke nogen konkret score at gå efter – dog er der de konkrete tal ift. Core Web Vitals du skal gå efter. Arbejde med hastigheden på din side, vil altid være en balancegang mellem selve designet, brugervenligheden og hastigheden. Derfor vil det altid være forskelligt hvis du ejer en webshop eller hvis du er en fotograf der lever at fremvise dine billeder, hvor at en webshop måske vil være mere fokuseret på konverteringer og salg. Derfor vil det altid være op til dig at vurdere hvad du vil ofre for det ene eller andet andet – du kan også prøve at teste dig frem til hvad der fungere bedst for din hjemmeside.

Hvad kan du gøre?

Dette kunne være et blogindlæg for sig selv, og det kan hurtigt blive meget teknisk. Derfor har jeg valgt at korte det ned, og komme med 3 konkrete tiltag som du kan sætte gang i for at sikre dig at du har et godt udgangspunkt ift. de nye parametre:

1. Gennemgå hastigheden på din side

Benyt dig af de ovenstående værktøjer for at tjekke om du lever op til de nye parametre. Hvis du gør det – så er det jo bare perfekt! Men hvis du ikke lever op til alle krav, så vil jeg klart anbefale at du tager fat i din udvikler og høre hvad der kan gøres for at forbedre de parametre som ikke lever op til kravene. Der vil altid være nogle begrænsninger, så du skal ikke gå efter en perfekt score, men kun gå efter hvad der er realistisk. Der kan fx være mange begrænsninger alt efter hvilket CMS din hjemmeside er bygget op omkring, eller om der levet brugt mange forskellige plugins.

2. Gennemgå brugervenligheden på din side

Gå hele din hjemmeside igennem med kritiske øjne, og skriv alt ned du mener kan forbedres, eller som du mener påvirker brugervenligheden. Det kunne også være en idé at få nogen der ikke har været inde på hjemmesiden før, til at gennemgå den med friske øjne. Nogle af de vigtigste punkter du skal være opmærksom på er:

  • Lever alle dine pop-ups op til Google retningslinjer? Det kan fx. være at du har en pop-up der gør at man ikke kan integrere med siden, uden at man har interageret med den først. Dette er lever kun op til retningslinjerne, hvis det er et lovkravs nødvendigt pop-up – ellers er det no-go. Dette kan især være et problem hvis man har glemt at deaktivere pop-ups på mobile enheder.
  • Er din hjemmeside mobilvenlig? Er indholdet på desktopversionen, det samme som på mobilversionen? Er der nogle barrierer der gør at den ikke fungere efter hensigten på mobile enheder?

3. Er forbindelse til din hjemmeside sikker?

Et SSL-certifikat er det der gør det muligt at benytte sig af en sikker HTTPS-forbindelse, så hvis din hjemmeside ikke har fået opsat et SSL-certifikat, så er dette det første du skal gøre. Du kan se om din hjemmeside benytter sig af en HTTPS-forbindelse hvis at der ved siden af URL’en i din browser er en hængelås.

Billede der viser HTTPS i Google Chrome

Derudover så kan du også se om dette er opsat i Dashboardet i Google Search Console, som jeg snakkede om i sidste afsnit. Hvis du ikke har opsat et SSL-certifikat, så skal du igen tage fat i den udvikler, som kan hjælpe dig med at få opsat dette.

Opsummering

Google er i øjeblikket i gang med at rulle årets største algoritme opdatering ud. De har valgt at kalde denne for Page Experience Update, og er en blanding af gamle ranking parametre, samt 3 nye parametre – som de kalder Core Web Vitals. Disse nye parametre har en direkte indflydelse på dine rangeringer i Google, så derfor er det vigtigt at du er opmærksom på denne nye opdatering, samt om din hjemmeside lever op til dens krav.

Hvis du er i tvivl om du lever op til den nye opdatering, så er du mere end velkommen til at kontakte os på kontakt@wemarket.dk eller ringe til os på 71 99 34 74.

Hvis du er interesseret, så har jeg samlet nogle andre indlæg fra mine dygtige kollegaer:

Sådan opsætter du “den gode landingsside” – 9 nemme trin der får dig til tops

Mobile-first indexing: Hvorfor er det vigtigt og hvad skal du gøre?