Med inspiration i dette, har jeg udformet en guide om onpage optimering for begyndere. Den er for dig, der ikke tidligere har arbejdet med SEO, men måske har indgående kendskab til hvad SEO er – sådan overfladisk.
Hvis du er lidt mere rutineret i SEO, vil denne guide (formentligt) ikke bringe dig noget nyt under solen. I dette tilfælde vil jeg i stedet henvise dig til min kollega Ieva’s blogindlæg om 3 SEO-fejl du let kan finde med Screaming Frog – og hvordan du retter dem!
1. Title tag og meta beskrivelse
Når det bliver annonceret, at der kommer en ny butik i byen, starter langt de fleste med at kigge butiksvinduerne udefra, og skabe sig et førstehåndsindtryk af butikken. Butiksvinduerne har til formål at inspirere og fange en forbigående så meget, at de til sidst bestemmer sig for at gå ind i butikken – og måske endda købe noget.
Jo nyere og ukendt butikken er, jo vigtigere er et godt førstehåndsindtryk – i form af inspirerende butiksvinduer og troværdigt butiks udseende.
En landingssides title tag og meta beskrivelse, kan sammenlignes med butiksvinduet i en ny butik. Title tag og meta beskrivelse har til formål at:
- Beskrive de(n) vigtigste ting på siden
- Fange og fastholde brugeren
- Føre til at brugeren klikker på vores side, fremfor konkurrentens
På samme måde som en nystartet butik skal bruge ekstra kræfter på at overbevise forbipasserende om at kigge ind, vil en ukendt og relativ ny hjemmeside have ekstra brug for et godt title tag og meta beskrivelse – for at skabe tryghed og overbevise brugeren om, at de skal klikke sig ind på siden.
Hvad er et title tag?
Et title tag kan beskrives som landingssidens overskrift. Her indgår det primære søgeord for siden, og på maks 65 tegn, skal det vigtigste beskrives. Derfor skal du altid have foretaget en søgeordsanalyse inden du kaster dig ud i on page optimering.
På billedet i starten af artiklen ses søgeresultatet på søgningen “Facebook bureau”. Title tagget er skriften med blå, hvor der står: “WeMarket er dit Facebook bureau”. Det primære søgeord, “facebook bureau” er brugt direkte i teksten – hvilket giver både brugeren og søgemaskinen en idé om, at siden stemmer overens med søgeintentionen.
Et title tag er ofte bygget op således: Primært søgeord – USP/CTA – Brandnavn. Det er dog vigtigt for mig at nævne, at det ikke er en ufravigelig opskrift. Det vigtigste er, at dit primære søgeord er fremhævet, og at det giver brugeren værdi ift. den søgning, de har tastet ind i Google.
Hvad er en meta beskrivelse?
Dit title tag kan ikke alene udgøre “trailer” for din landingsside. Den skal bakkes op af en meta beskrivelse, som er en slags udvidet title tag. På maks 160 tegn skal du her overbevise brugeren om, at klikke ind på din side.
På billedet længere oppe, er meta beskrivelsen den tekst du ser under den blå tekst (title tagget). Det er her muligt at beskrive landingssidens formål i små sætninger.
Du må aldrig 1-1 kopiere dit title tag ned i din meta beskrivelse – det giver en dårlig brugeroplevelse, og det kan Google ikke lide. Dog er det stadig vigtigt, at dit primære søgeord også indgår her.
Tænk over, hvad det absolut vigtigste for brugeren er – ud fra dit produkt eller service. Er det en god pris? Hurtig levering? Stort udvalg? Det kan være mange ting, og afhænger af din branche og målgruppe.
2. H-tags
H-tags er en forkortelse for “heading tags”, der på dansk betyder “overskrift tags”. H-tags er en måde at fortælle Google, hvordan din tekst er opdelt, hvad den indeholder, og hvad der er vigtigst. H-tags går nemlig fra H1-H6, hvor 1 er det vigtigste, og 6 er det mindst vigtige.
Hver landingsside skal have én (og kun én!) H1’er. Det udgør nemlig sidens hovedoverskrift, og skal indeholde det primære søgeord for siden. Det er altså her, du skal skabe sammenhæng mellem din URL, title tag, meta beskrivelse, og den søgeintention du gerne vil findes på. Har du mere end én H1’er, forvirrer du Google om din intention, og chancen for at du rangerer godt på dit primære søgeord formindskes. Du kan tjekke antal H-tags, enten direkte i kildekoden, eller via SEO META in 1 CLICK plugin til Chrome.
De fleste landingssider har typisk også én eller flere H2’er, da disse typisk bruges som underoverskrifter, der deler en tekst op i afsnit. Det er ikke kun godt for Googles forståelse af tekstens opbygning og struktur, men også for brugeren, der får en langt bedre læseoplevelse, end hvis det blot var en lang tekst uden opdeling.
Har du en meget lang og kompleks tekst, kan det også komme på tale at bruge en H3’er i et H2 afsnit. Dog er det i langt de fleste tilfælde “nok” at benytte sig af én H1’er og en eller flere H2’ere.
3. Content
Content har været “king” gennem længere tid, når det kommer til SEO – og det er kun blevet vigtigere med tiden. Google opdaterer løbende deres algoritmer (de retningslinjer, de bl.a. rangerer hjemmesider ud fra), og det er herigennem blevet tydeligt, at indhold vægtes højere og højere.
Dog er Google også blevet langt mere fokuseret på kvalitet og autoritet. Indholdet skal udvise høj kvalitet, og være skrevet af en autoritet inden for området. Brugeroplevelsen er det vigtigste, og føler brugeren ikke, at de får reel værdi ud af teksten, baseret på deres søgeintention, er din tekst ikke meget værd.
Derfor er det også fuldstændig slut med “Keyword Stuffing”. Hvor det førhen virkede at proppe det primære søgeord ind overalt i teksten, er Google blevet klogere til at matche kvalitet og værdi op mod søgeintentioner.
Deres ypperste værdigrundlag er at levere det bedst mulige resultat til deres brugere – og det gør de ikke, hvis de rangerer en side med dårlig tekst i toppen af et søgeresultat. Her skal du finde en god balance mellem at bruge dit primære (og eventuelle sekundære) søgeord i din tekst, uden at proppe den for at “tilfredsstille” Google – det virker ikke længere!
Derfor er der heller ikke en facitliste for, hvor lange dine tekster skal være. Det er bedre med en kortere tekst, der er godt skrevet.
For at skabe 100% sammenhæng mellem brugerens søgeintention og din landingsside, har du altså nu lært, at dit primære søgeord skal indgå i:
- Title tag
- Meta beskrivelse
- H-tags
- Content (uden at proppe!)
4. Interne links
Når du har fået fyldt dine fokuslandingssider med god og værdiskabende tekst, er det tid til at kigge på interne links. Links er også noget, Google tillægger meget værdi, når de rangerer landingssider. Oftest tænker man på linkbuilding – altså links fra eksterne domæner, der peger ind på ens egne landingssider. Dog er intern linkbuilding mindst lige så vigtigt.
Via. interne links kan du guide brugeren rundt til det vigtigste på dit site – eller sider, der relaterer sig til den side, de allerede befinder sig på. Dels skaber det en god brugeroplevelse, der fastholder dem længere tid på siden – som vil bringe din ‘Time on Site’ op (altså den tid, som brugeren er på dine landingssider, før de hopper videre).
Dette vil sende et signal til Google om, at dine sider er relevante ift. søgeintentionen – simpelthen fordi, at brugeren har befundet sig på siden i et tidsrum, der indikerer, at de fandt noget interessant.
Alt afhængig af, hvor dyb din menustruktur på din hjemmeside er, vil det i de fleste tilfælde give sig selv, hvilke sider det giver mening at linke til. Har du fx en webshop, der sælger sko fra bl.a. Adidas, kan du med fordel linke ud til underkategorier fra hovedsiden. Det kunne være “Adidas herresko”, “Adidas sneakers” og lignende – alt afhængig af, hvilke sider du har.
At lægge en strategi for interne links kan også åbne dine øjne for, hvilke undersider du eventuelt bør oprette, for at imødekomme nye søgeintentioner, du ikke tidligere har tænkt på.
En måde at sætte struktur på sine interne links er ved hjælp af topic cluster strategien, som du kan læse meget mere om via linket.
5. Call to Actions (CTA)
Når du har fået styr på:
- Landingssider og fokussøgeord (via søgeordsanalyse)
- Title tag og meta beskrivelse
- Indhold
- Interne links
…skal du til at tænke over, hvad meningen med dine landingssider egentligt er? Hvad vil du have brugeren til – altså, hvilken form for konvertering der er tale om.
For de fleste e-commerce virksomheder er formålet ret simpelt; at få folk til at købe noget. Omvendt kan det for nogle B2B-virksomheder handle om leads – fx opkald, e-mail, udfyld kontaktformular, download en PDF og meget andet.
Når du har styr på formålet, og du rent faktisk får trafik til dine landingssider, skal du gøre det så nemt som muligt for brugeren at konvertere. Skal de tænke eller lede for meget, er chancen for, at du taber dem meget stor.
En måde du kan synliggøre formålet og guide brugeren er via tydelige Call to Actions (CTA’er) på dine landingssider. Det kan fx være:
-
- “Køb her” knap
- “Ring til os” knap (der er klikbar)
- “Send os en e-mail” knap (ligeledes klikbar)
- “Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet” knap
- og meget mere
Jo lettere det er for brugeren at konvertere – jo højere vil din konverteringsrate blive.
Opsummering
SEO er et kompleks begreb, der i store træk omfavner 3 hoveddiscipliner: Teknisk SEO, on page SEO og off page SEO.
For at koge det ned til noget håndgribeligt, har du i denne guide fået mit take på onpage optimering for begyndere. Når du føler dig “hjemme” i disse ting, er du klar til at bygge på. Her kan jeg anbefale dig at læse vores tips til en SEO-venlig hjemmeside, der belyser SEO fra flere vinkler.
Det, du blandt andet kan arbejde med, er:
- Optimering af title tags og meta beskrivelser
- Korrekt formatering og optimering af H-tags
- Kvalitets indhold på dine fokuslandingssider
- Interne links, der guider både brugeren og Google
- Tydelige CTA’er, der gør det nemt for brugeren at konvertere
Som nævnt er det meget forskelligt, afhængig af CMS, hvor nemt det er fx at optimere et title tag eller indsætte en CTA knap. Derfor kan det være godt at alliere sig med en udvikler eller SEO-specialist, der kan guide og hjælpe dig på vej.
WeMarkets SEO team er altid klar på at hjælpe dig. Vi kommer gerne med en kort indledende analyse, der munder ud i konkrete potentialer til netop dit website.