Skrevet af: Jesper Mikkelsen
8. marts 2022

Lær hvordan du sporer butiksbesøg på Google Ads

Kunne du godt tænke dig at vide, hvor mange der besøger din butik / butikker eller affiliate butikker, efter at have klikket på en af dine Google Ads annoncer? Og kunne du tænke dig at vide, hvor meget dine butiksbesøg er værd i kroner og øre? Hvis ja, så læs med her.

 

Omnichannel på Google Ads

Omnichannel er blevet mere og mere populært. De sidste år har det været et af de helt store samtaleemner inden for marketing. Dette gælder især for de mange fysiske butikskæder, der investerer mere og mere i lead hjemmesider eller webshops. Jeg hører dog ofte, at en af de store problemer er sporing. Det som jeg ofte hører er f.eks. følgende: “Hvor mange besøger mine butikker, efter at have klikket på en af mine Google Ads annoncer?”, og “Er forbruget på Google Ads egentligt rentabel i sidste ende, i forhold til salget i butikkerne?” 

Ligeledes ser jeg ofte, at flere skruer ned, ikke øger budgettet eller helt slukker for kampagner, der ikke rammer målet for ordre og ROAS, men som faktisk skaffer rigtig meget salg i de fysiske butikker. Med andre ord, man begrænser sig selv i stedet for at skalere sin vækst.

I denne artikel kommer jeg ind på, hvordan du på Google Ads kan spore, hvor mange butiksbesøg dine annoncer genererer, og hvordan du kan benytte det i forhold til ROAS.

 

Hvad er butiksbesøgskonverteringer?

Butiksbesøg eller butiksbesøgskonverteringer har eksisteret inden for Google Ads i en del år efterhånden. Det fungerer på følgende måde:

En person er logget ind på sin Google konto og har aktiveret “lokationshistorik” i sine kontoindstillinger.

 

Personen besøger efterfølgende din butik eller affiliate butikker, hvor du sælger dine produkter.

 

Google tilknytter personens fysiske besøg i butikken til brugerens besøg på hjemmesiden. Derudover benytter Google sig af en ekstra bekræftelse, ved at udspørge udvalgte personer om deres butiksbesøg, f.eks. ved at spørge om de har været de forskellige steder.

 

Til sidst benytter Google nye og tidligere data til at lave modelnumre ved brugen af antallet af personer, der besøger din butik efter at have klikket på dine annoncer. Dette kan efterfølgende ses i Google Ads i rapporterne for butiksbesøg.

 

Fordele

Det at spore butiksbesøg i Google Ads giver dig følgende fordele:

 • Du får indsigt i, hvilke kampagner, søgeord og enheder, der skaffer flest butiksbesøg.
 • Du kan inddrage konverteringsværdien fra dine butiksbesøg i din optimering af ROAS mm. på kampagnerne og kontoen.
 • Du kan nemmere optimere dine omnichannel-indsatser ved at inddrage butiksbesøg i dine Smart Bidding strategier.
 • Du mindsker den kæmpe fejl, at du skruer ned for noget, der ikke rammer ROAS-målet via online salg, men i virkeligheden virker godt og øger bundlinjen. Tænk, hvis du i stedet skulle skrue op..
 • Du åbner op for, at din Performance Max-kampagne kan vise “lokale kampagner”, f.eks. på Google Maps mm. Læs om Performance max her.

Krav

 • Din butik / butikker skal være i kvalificerede lande, f.eks. Danmark.
 • Følsomme butikslokationer er udelukket, f.eks. steder relateret til sundhed, religion, seksuelt indhold og børn.
 • Dine annoncer skal have nok data fra klik eller eksponeringer, og din virksomhed skal have nok fysiske besøg for at leve op til Google’s minimumskrav.
 • Aktiver adresseudvidelser eller adresseudvidelser for affiliates på dine kampagner, således Google ved, hvilke butikker der er tale om. Desto flere kampagner, som har dette aktiveret, desto hurtigere går det med at få data nok til at leve op til Google’s minimumskrav.
 • Hvis du bruger Google My Business til adresseudvidelser, så skal du sikre, at alle lokationerne er bekræftet.

Hvis du opfylder ovenstående krav, så begynder din Google Ads-konto automatisk at rapportere butiksbesøg. Google opretter automatisk en ny konverteringshandling med navnet “Butiksbesøg” på din Google Ads-konto.

 

Konverteringen “Butiksbesøg” på Google Ads under “Værktøjer og indstillinger” –> “Konverteringer.”

 

Få værdier fra dine butiksbesøg

Som butiksbesøgskonverteringer er lige nu i Google Ads, så kan du ikke spore det direkte salg og omsætning i butikken. Dette kræver en mere skræddersyet opsætning. Dog kan du benytte en formel til at vurdere, hvor meget ét butiksbesøg er værd i omsætning. Dette gør du på følgende måde:

Udregn raten for køb i butikkerne

Først skal du finde raten for køb i din butik / butikker. Dette er den procentdel af det samlede antal besøgende, der køber noget i butikken. Du regner dette ud ved at finde ud af, hvor mange besøgende og transaktioner, der i gennemsnit kommer i løbet af én dag i din butik / butikker. Herefter udregner du raten for køb via denne formel:  Antal transaktioner / Antal besøgende * 100.

Find den gennemsnitlige ordreværdi 

Herefter finder du ud af, hvad den gennemsnitlige ordreværdi er i din butik / butikker. Her skal du huske, at hvis du allerede benytter omsætning inkl. moms i din konverteringsværdi fra online salg, så skal det også være inkl. moms her. Du beregner den gennemsnitlige ordreværdi via denne formel: Den gennemsnitlige daglige omsætning i butikkerne / Antallet af transaktioner i gns. om dagen.

Udregn konverteringsværdien pr. butiksbesøg

Nu ganger du så raten for køb i butikken med den gennemsnitlige ordreværdi. Resultatet af dette er, hvor meget ét butiksbesøg i teorien er værd i kr.

 

Inkluder værdien fra butiksbesøg i din optimering

Nu hvor du har udregnet, hvor meget en konverteringsværdi er værd, så skal du fortælle Google værdien af dette. Dette gør du på følgende måde:

 1. Klik på “Værktøjer og indstillinger.”
 2. Klik på “Konverteringer.”
 3. Klik på konverteringen “Butiksbesøg.”
 4. Klik på “Rediger indstillinger.”
 5. Ændre værdien til værdien af ét butiksbesøg, som du lige har udregnet.
 6. Tryk “Gem.”

Herefter skal du inkludere konverteringen i din budgivningsoptimering. Dette gør du på følgende måde:

 1. Klik på konverteringen “Butiksbesøg” igen.
 2. Klik på “Rediger indstillinger.”
 3. Under “Optimering af mål og handling”, ændrer du den til “Primær handling.”

Hvis du ikke ønsker at benytte butiksbesøg i budgivningsoptimering, men mere som en observation, så kan du blot vælge “Sekundær handling.” Dette gør, at du kan fortsætte som du plejer, men stadig få indsigt i butiksbesøgende og værdien af det. 

 

Det store meeen…

Som altid er der det store meeen. Hvis man skal se på tvivlen ved sporing af butiksbesøg, så skal man kigge på nøjagtigheden af sporingen.

Kunden skal have en Google konto
Først og fremmest fortæller Google, at hvis de skal kunne spore et butiksbesøg, så skal brugeren være logget ind på sin Google konto. Rigtig mange har en Google konto, især eftersom mange i Danmark benytter Google’s produkter, der kræver en Google konto. Eksempelvis har mange en Android telefon, Google styresystem på TV, Google Home i hjemmet eller benytter Chrome på desktop. Dog vil der naturligvis være nogle, der ikke har en Google konto. Disse personer kan ikke spores til et butiksbesøg.

Skal være logget ind på Google konto
Ikke nok med, at man skal have en Google konto, så kræver det også, at kunden er logget ind på den Google konto, som kunden benytter på sin telefon. Dette kræves for, at Google kan tilknytte besøget på hjemmesiden med GPS placeringen, som bliver vurderet som et butiksbesøg.

Aktiveret “lokationshistorik”
Udover at kunden skal have en Google konto, så skal kunden også have aktiveret “lokationshistorik” i sine kontoindstillinger. Lokationshistorikken er ikke aktiveret som standard, når en bruger opretter en Google konto. Dog vil Google med stor sandsynlighed spørge, om brugeren vil aktivere “lokationshistorikken” på et tidspunkt, men jeg tænker, at rigtig mange vil afvise dette. Dette antager jeg, fordi vi generelt ser en stigende tendens i, at man ønsker at sikre sin privathed online.

GPS nøjagtighed
Den største tvivl er nok GPS nøjagtigheden. Google selv nævner, at GPS nøjagtigheden er ret præcis. Dog ses det nogle gange, at tallene ikke er helt præcise. Dette er naturligvis forståeligt, men hvis man f.eks. kigger på antallet af butiksbesøg under corona nedlukningen, så ses det, at der er besøg. Dette er til trods for, at butikken var lukket. Dette kan skyldes mange ting.

Eksempelvis nævner Google, at de benytter nye og tidligere data til at lave modelnumre ved brugen af antallet af personer, der besøger en butik efter at have klikket på en annonce. Dette kan efterfølgende ses i Google Ads i rapporterne for butiksbesøg. Dermed kan der være noget data, der ikke er helt præcis 1:1, eftersom det er modelnumre.

En anden teori kan være, hvis man f.eks. har en butik på en lokation, hvor mange personer går forbi, f.eks. i en gågade. Her kan det antages, at Google kunne finde på at opfatte nogle af de forbigående som et butiksbesøg.

Hvad betyder det så i helhed?
Det er logisk nok, at Google ikke kan spore helt ned i den perfekte nøjagtighed. Dette ser vi også ofte i Google Analytics, hvor omsætningen ofte har en afvigelse på 10% eller mere. Dog er muligheden for at spore en del af den aktivitet, der kommer omkring ens butik, efter klik på ens annonce, stadig unik. Dermed vil jeg anbefale ikke at tænke butiksbesøg som en fuldstændig præcis konvertering, men mere som et estimat til at vurdere, om ens indsatser øger aktiviteten ved butiksadressen.

 

Spor butiksbesøg i Google Analytics

Hvis du ønsker at gå skridtet videre, så er det også muligt at spore butiksbesøg i Google Analytics. Dette gør, at du kan se butiksbesøg for de andre trafikkanaler f.eks. SEO, nyhedsbrev og Facebook mm. Dermed kan du ​​se, hvilke kanaler og kampagner, der genererer flest besøg i dine butikker. Dette kan du læse mere om her.

 

Kom i gang med sporing af butiksbesøg

Kunne du tænke dig at høre mere om sporing af butiksbesøg, eller har du brug for hjælp til at opsætte det? Så tøv endelig ikke med at kontakte os her.