Skrevet af: Thomas Haurum
21. december 2023

GS1-stregkoder – Korrekt indstilling på Amazon-produkter

I den konkurrenceprægede verden af e-handel er det afgørende for virksomhedsejere at forstå og implementere de rette værktøjer til produktidentifikation og -styring. En af disse nøglekomponenter er GS1-stregkoder. Dette blogindlæg vil guide dig igennem processen med korrekt at indstille GS1-stregkoder på dine Amazon-produkter, hvilket er en væsentlig del af at drive en succesfuld online forretning.

Forståelse af GS1-Stregkoder

Først skal vi forstå, hvad GS1-stregkoder er, og hvorfor de er vigtige. GS1-stregkoder er en global standard for unikke produktidentifikationsnumre (kaldet GTIN’er). Disse stregkoder sikrer, at hvert produkt kan spores og identificeres globalt, hvilket er afgørende for lagerstyring, forsyningskædeeffektivitet og salgsoptimering.

Få en GS1-stregkode

For at få en GS1-stregkode, skal du først registrere dig hos GS1. Processen indebærer:

  • At ansøge om medlemskab. 
  • At vælge den rigtige stregkode type for dine produkter.
  • At få tildelt et unikt GS1 virksomhedspræfiks, som er en del af hver GTIN.

Oprettelse af GTIN’er til dine produkter

Når du har modtaget dit virksomhedspræfiks fra GS1, er du klar til at oprette GTIN’er (Global Trade Item Numbers) for dine individuelle produkter. Det er afgørende at forstå, at hver GTIN skal være unik og specifikt tildelt til et enkelt produkt. Det betyder, at hver variant af et produkt – hvad enten det er forskellige størrelser, farver eller andre specifikationer – kræver sit eget særskilte GTIN for præcis identifikation og sporing.

For at sikre korrekt oprettelse af disse numre er det vigtigt at følge GS1s retningslinjer nøje. Disse retningslinjer indebærer at forstå den præcise struktur af en GTIN, som omfatter dit firma præfiks, et varenummer og et kontrolciffer. Firmapræfikset er den unikke sekvens af tal, som GS1 har tildelt din virksomhed, og varenummeret er en sekvens, som du selv tildeler for at identificere hvert enkelt produkt eller produktvariant. Kontrolcifferet er det sidste ciffer i GTIN’en, som beregnes ved hjælp af en specifik formel for at sikre nummerets integritet.

Det er også væsentligt at opretholde en god intern registrering og administration af dine GTIN’er. Dette inkluderer at føre nøjagtige fortegnelser over, hvilke GTIN’er der er tildelt til hvert produkt, og at sikre, at disse oplysninger holdes opdaterede, især hvis der foretages ændringer i produktlinjen.

Registrering af produkter på Amazon med GS1-Stregkoder

Når dine stregkoder er klar, er det tid til at registrere dine produkter på Amazon. Dette indebærer:

  • At indtaste GTIN for hvert produkt i Amazon Seller Central.
  • At sikre, at produktinformationen er nøjagtig og i overensstemmelse med GTIN’et.
  • At uploade billeder af produktet, inklusiv en klar visning af stregkoden.

Overholdelse af Amazons politikker

Det er absolut afgørende at overholde Amazons politikker vedrørende GTIN’er og stregkoder for at undgå potentielle komplikationer i din forretning på platformen. Amazon stiller strenge krav til, at alle produkter, der sælges på platformen, skal have gyldige og unikke GTIN’er. Dette sikrer, at hvert produkt kan identificeres entydigt og spores gennem hele Amazon-systemet, hvilket er vigtigt for både lagerstyring og kundeoplevelse.

GTIN’er spiller en nøglerolle i Amazons evne til at opretholde en høj standard for produktlistinger og sikre en pålidelig købsoplevelse for kunderne. De bidrager til at undgå forvirring og duplikering af produkter, hvilket er afgørende i et stort og mangfoldigt markedsplads som Amazon.

Overtrædelser af disse politikker, såsom brugen af ugyldige eller duplikerede GTIN’er, kan medføre alvorlige konsekvenser. Amazon kan vælge at fjerne de berørte produktlister fra deres platform, hvilket kan resultere i betydelig forstyrrelse af salget og muligvis skade din virksomheds omdømme. Yderligere sanktioner kan også omfatte midlertidig eller permanent suspension af din sælgerkonto, hvilket kan have langsigtede negative konsekvenser for din evne til at drive forretning på Amazon.

Fordele ved korrekt brug af GS1-stregkoder

Korrekt brug af GS1-stregkoder på Amazon kan medføre flere fordele:

  • Forbedret lagerstyring og sporing af produkter: Med GS1-stregkoder kan du præcist spore bevægelsen og tilgængeligheden af dine produkter gennem hele forsyningskæden. Dette giver mulighed for bedre lagerstyring, hvilket betyder, at du kan optimere lagerbeholdningen og reducere risikoen for overskud eller mangel på produkter. Effektiv lagerstyring sikrer også, at produkterne er tilgængelige for kunderne, når de har brug for dem, hvilket forbedrer kundetilfredsheden.

  • Øget tillid hos kunder og partnere: Når dine produkter er mærket med globalt anerkendte GS1-stregkoder, signalerer det professionalisme og pålidelighed. Kunderne er mere tilbøjelige til at stole på produkter, der har klare og korrekte identifikationsmærker. Dette skaber ikke kun tillid hos kunderne, men styrker også dine relationer med forretningspartnere, leverandører og distributører, da det demonstrerer en forpligtelse til standardiserede og professionelle forretningspraksisser.

  • Reduktion af fejl i forsyningskæden: Korrekt brug af GS1-stregkoder reducerer risikoen for fejl i forsyningskæden. Når hvert produkt har en unik identifikation, minimeres risikoen for forvirring og fejl i håndteringen af ordrer, forsendelser og lagerstyring. Dette fører til en mere strømlinet forsyningskæde, hvilket sparer tid og ressourcer og reducerer de omkostninger, der er forbundet med fejlhåndtering.

Lyder det hele en anelse forvirrende? Så kontakt os hos WeMarket, hvor vi besidder den helt rette erfaring og viden til at hjælpe dig på rette vej.